2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    A személyiség egy életen át fejlődik

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-09-13

    Intézetünk pszichológuscsapata új taggal bővült Andrássy Fanni klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus-jelölt személyében. A relaxációs terapeuta szakképesítéssel is rendelkező pszichológust legújabb interjúnkban hivatásról, mentális tünetekről és az öngyógyító folyamatokat beindító autogén tréningről kérdeztük.

    Andrássy Fanni klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus
    Andrássy Fanni, a Budai Egészségközpont klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus-jelöltje

    Az ön véleménye szerint, milyen az ideális pszichológus?

    A pszichológia egy életre szóló szakmát jelöl számomra, mely nagy elköteleződést jelent élethosszig tartó tanulással. Az egyetemi tananyag elsajátítása mellett számos képesség is szükséges lehet. Az empátia, együttérzés, a pozitív, feltétel nélküli elfogadás és a hitelesség (melyet rogersi hármasként is említhetnék) fontos a páciensekkel való munkában. A pszichológus feladata nem csupán az emberek meghallgatását jelöli, hanem azokból releváns információk összegyűjtését, majd azok használatát a változás előidézése érdekében. Ez a folyamat egyfajta elemzőképességet is igényel. Mellette természetesen nem csak a verbális tartalmat figyeljük. Számos információt kaphatunk arról, ahogyan a páciens megérkezik, kezet fog, leül stb. tehát a megfigyelő képesség is fontos szakmánkban.

    De az, hogy a páciens és a terapeuta között a megfelelő bizalmi légkör kialakuljon (rapport) elengedhetetlen ahhoz, hogy meg tudja osztani, amivel érkezett, hiszen ez, ami a terápiás kapcsolat alapját adja. 

    Melyek azok a számunkra gyakran látens jelek, érzések, ismérvek amelyeket, ha magunkon tapasztalunk, érdemes pszichológus segítségét kérni?

    Pszichológushoz számtalan helyzetben érdemes fordulni. Ha úgy érzi a személy, elakadt egy élethelyzetben, melyet önmaga nem tud megoldani esetleg több hónapja, éve nem tud változtatni problémáján, s ehhez jó volna egy szakképzett külső szempont is. Egy-egy helyzetben tüneteket a páciens fiziológiás, kognitív és érzelmi szinten is észlelhet. Például hosszabb ideje érzi a frusztrációt, le- és kimerültséget, apátiát, dühöt, elégedetlenséget melyet élete több területére kihathat.

    Vannak olyan helyzetek is, mikor komolyabb mentális tüneteket észlel magán valaki. Ilyenek lehetnek a hangulati vagy szorongásos problémák, viselkedésproblémák, amelyek nem javulnak. Ekkor az egészségünk megőrzése érdekében nagyon fontos szakemberhez fordulni, hiszen lehetséges, hogy pszichológus (esetleg pszichiáter) nélkül nem megoldhatók ezen problémák. 

    Pszichológus segítségét kérhetjük akkor is, mikor úgy látjuk, hogy személyiségünk fejlődése segítséget nyújthat ahhoz, hogy sikeresebben, hatékonyabban tudjunk működni különböző helyzetekben. Tehát fontos tudni, hogy nem csak problémás élethelyzetben lehet pszichológushoz fordulni, hiszen önismereti igénnyel is sokan használják a terápiát, a személyiség egy életen át fejlődik és változik. 

    klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus
    relaxációs terapeuta

    Mire számíthat a páciens az első találkozás alkalmával?

    Első alkalom fő célja, hogy körvonalazzuk, mivel is érkezett a páciens? Ebben az 50 percben megfogalmazza, hogy mi az a probléma, helyzet, ami miatt éppen most segítséget kér. Nyilvánvalóan a pszichológus is tesz fel kérdéseket, azonban pszichológiai konzultációra nem kell és igazán nem is lehet előre készülni. Ez egy olyan szabad asszociációs tér, ahol a páciens saját ritmusában osztja meg érzéseit, gondolatait. Ezt követően közösen célt állítunk, amennyiben meg tud kezdődni az együttes munka. Ha pedig magunk helyett mást javaslunk, megfelelő elérhetőségekkel látjuk el.

    Van-e olyan kiemelt páciens- vagy problémakör, akikkel és amiről szívesen konzultál? Vagy egy pszichológust bármilyen témában felkereshetünk?

    Hangulati problémák, szorongásos panaszok, élethelyzeti változások, elakadások, kapcsolati konfliktusok és stresszkezelés esetén is kereshetnek. Mindennapi munkámban krónikus betegséggel küzdőkkel, pszichoszomatikus problémákkal is foglalkozom. 

    Ha felismerjük, hogy valamilyen problémánk van, megszületett a döntés, hogy pszichológust keresünk fel, az már egy remek eredmény. Érdemes a szakemberkeresés során a szakképzettséget, használt módszereket is figyelembe venni, hiszen vannak olyan pszichológusok, akik egy-egy területre specializálódnak. 

    Andrássy Fanni szakpszichológus

    Speciális szakképesítései között szerepel az autogén tréning, egyben relaxációs terapeuta is. Mesélnél erről a módszerről, kiknek ajánlott?

    Így igaz, a Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesületnél végeztem el a képzést. Az autogén tréning egy relaxációs terápia, tréningszerűen végzett gyakorlatokkal a testi-lelki ellazultság állapotát hozza létre. A módszer a belső koncentrációval és önmagunkra irányuló passzív figyelemmel dolgozik, mely az öngyógyító folyamatainkat is elősegíti. Az autonóm idegrendszerünket ellazításra tanítva lehetővé válik a stressz csillapítása. 

    Orvosilag és tudományos tényekkel alátámasztott, hogy hatékonyan alkalmazható különböző szomatikus megbetegedésekben, pl. izomfeszülés, gyomor- bélrendszer, a keringési rendszer betegségei esetén. Segíti csökkenteni az általános szorongást, irritáltságot és kimerültséget, alvászavarok is enyhíthetők. Növelhetjük vele a stressztűrést. A 15 hetes autogén tréning elvégzését (természetesen otthoni gyakorlások betartása mellett) követően hozzájárul az életminőség és a közérzet javulásához.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont