• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-5200 | E-mail: info@bhc.hu
  language enmagyar
  Cikkek
  2020-as cikkek
  2019-es cikkek
  2018-as cikkek
  2017-es cikkek
  2016-os cikkek
  2015-ös cikkek
  2014-es cikkek
  2013-as cikkek
  2012-es cikkek
  2011-es cikkek
  2010-es cikkek
  2009-es cikkek
  2021-es cikkek

  A szív új perspektívája

  Intézetünk legújabb szolgáltatásaként elérhetővé vált a szív MR-vizsgálat! A Budai Egészségközpontban használt berendezés minősége kiemelkedő a piacon, így egyedülálló pontossággal és érzékenységgel képes szívet érintő kórfolyamatok ábrázolására. A szív MR-vizsgálatot új szakorvosunk, a speciális szakképesítéssel rendelkező radiológus, Dr. Suhai Ferenc Imre ismerteti.

  Dr. Suhai Ferenc Imre
  Dr. Suhai Ferenc Imre, a Budai Egészségközpont radiológus szakorvosa

  - A szív MR-vizsgálatnak vannak-e előnyei más képalkotó módszerrel végzett vizsgálatokhoz képest?

  A szív MR-vizsgálat egy teljes mértékben noninvazív képalkotó eljárás, azaz ionizáló sugárzás (röntgensugárzás) használata nélkül képes nagy pontossággal a szívet, illetve a szív körüli struktúrákat ábrázolni. A kardiovaszkuláris képalkotásban a CMR (cardiovascular magnetic resonance imaging, kardiovaszkuláris mágneses rezonancia képalkotás) jelentőségét a jó szöveti differenciálóképesség és a nagy felbontóképesség mellett az adja, hogy a noninvazív módszerek közül egyedülálló módon képes szöveti karakterizációra, továbbá pontosságának és megbízhatóságának köszönhetően mind a szívizomtömeg, mind a volumenértékek meghatározásának referenciamódszere. Alkalmas a falmozgászavarok, a viabilitás értékelésére, illetve perfúziózavar megítélésére, a különböző kórfolyamatok szívérintettségének megítélésére.

  - Milyen panaszok, betegség esetén javasolt a szív MR-vizsgálat?

  A szív MR-vizsgálat fő előnyének tekinthető, hogy minden más képalkotó vizsgálatnál érzékenyebben kimutathatók a szívizomzatot érintő kórfolyamatok és korábbi károsodások maradványai – a vizsgálat ma már a rutin klinikai kardiológia szerves része mind felnőttek, mind gyermekek esetében. Szív MR-t leggyakrabban koszorúérbetegség talaján kialakult iszkémiás szívbetegség, szívburok és különböző szívizombetegségek, a szívizom és szívburok gyulladásos folyamatainak, veleszületett fejlődési rendellenességek, térfoglaló folyamatok megítélése céljából végzünk. A szív MR-vizsgálat a globális bal és jobb kamrai funkció, azaz a bal és jobb kamrai volumenek, falmozgások, ejekciós frackió megítélésének legpontosabb módszere. A szívelégtelenség kóreredetének megítélésében, a kóros bal kamrai megvastagodás elkülönítésében, illetve felismerésében, valamint a különböző egyéb szisztémás kórfolyamatok szívérintettségének megítélésében is kiemelt szerepe van szív MR-vizsgálatnak.

  Dr. Suhai Imre, szív MR specialista

  - A magánellátásban szinte egyedülálló módon intézetünkben egy 3 Teslás MR működik. A csúcskategóriás berendezés minőségi ugrást jelent a szív MR esetében is?

  A magasabb mágneses térerő jelenthet előnyt a szív MR-vizsgálatok során is: javulhat a vizsgálat során a képminőség (jel/zaj arány), az egyes mérések gyorsabbak lehetnek, illetve a szívizom-vérellátás megítélésekor alkalmazott mérések egyértelműen jobbak lesznek.

  Dr. Suhai Imre, szív MR specialista

  - Hogyan zajlik, mire számíthat a páciens a vizsgálat során?

  A szív MR-vizsgálat átlagosan fél-egy órát vesz igénybe. A vizsgálat előtt 3-4 órával a páciens folyadékot fogyaszthat, gyógyszereit beveheti, de enni már nem szabad. A szív CT-vizsgálatokkal ellentétben itt nem szükséges a pulzusszám csökkentése.

  A pontos és értékelhető eredmény érdekében nagyon fontos, hogy a páciens végig nyugodtan feküdjön. A felvételek készítése közben légzési instrukciókat kap, ami azt jelenti, hogy operátorunk bizonyos időközönként megkéri, hogy tartsa benn a lélegzetét egy kis ideig (kb. 10 másodperc). A vizsgálat során szükség lehet MR-kontrasztanyag intravénás adására szívizom elhalás/heg/kötőszövetes elfajulás (pl. szívizom életképesség vizsgálat), szívizom vérkeringési zavar (iszkémia) azonosításához, szívizom- szívburokgyulladás megítéléséhez, a különböző folyamatok okozta fibrotikus elfajulás megítélésére, valamint a szívben vagy szív körül elhelyezkedő daganatok megítéléséhez. Az MR-kontrasztanyagfajták alapvetően eltérnek a CT-vizsgálatnál és szívkatéterezésnél is használatos jód tartalmú kontrasztanyagoktól, így jódos kontrasztanyag érzékenység esetén is biztonsággal alkalmazhatók.

  -    Bármelyik radiológus végezhet szív MR-vizsgálatot vagy speciális képzés szükséges hozzá?

  A szív MR-vizsgálat egy különleges MR-vizsgálat, melynek végzéséhez, illetve kiértékeléséhez speciális gyakorlat szükséges, hiszen ilyen vizsgálatokat csak néhány centrum végez az országban.