2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Ezek a férfiakra veszélyes daganatok tünetei

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-09-13

    Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek után a rák a leggyakoribb halálok. Vannak olyan daganatos betegségek, amelyek mindkét nemet nagy arányban érintik – ilyen a bőr- vagy a tüdőrák –, ám léteznek nemspecifikus rákfajták is. A férfiakra jellemző ráktípusok közül a prosztatarák például a harmadik legelterjedtebb, így hazánkban évente több mint 4500 prosztatadaganattal küzdő beteget regisztrálnak.  A férfiakat érintő rákbetegségek egy része azonban jól szűrhető, és a tünetek időben való felismerésével nagyobb eséllyel gyógyíthatók is. A Budai Egészségközpont urológus szakorvosa, Dr. Thoman András a férfi egészséghónap alkalmából az alábbiakban összefoglalja a férfiakra veszélyes daganatok tüneteit és az ezekkel kapcsolatos tudnivalókat. 

    dr. Thoman András, a Budai Egészségközpont urológus szakorvosa
    Dr. Thoman András, a Budai Egészségközpont urológus szakorvosa

    Vizelési nehézségek

    Vizelési nehézségekkel előbb-utóbb mindkét nemnek szembe kell néznie. Míg a nőket inkább a terhességek és a szülések következtében fellépő inkontinencia érinti, addig a férfiakat a fájdalmas vagy nehéz vizelés, illetve a gyakori vizelési inger zavarhatja. Ezek lehetnek banális betegségek tünetei, de utalhatnak daganatra is, éppen ezért fontos az alapos kivizsgálás. A prosztatarák elsősorban az idősödő férfiak betegsége, 50-60 év körül már ajánlott a rendszeres szűrővizsgálat. A fentieken túl a prosztatarák tünete lehet a gyenge vizeletáram és a vizelés során tapasztalt égő érzés is.

    A vizeletet azért is érdemes figyelni, mert megváltozása más daganattípusokra is utalhat. Ha véres, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni, mert hólyagrákot jelezhet. A spermában felbukkanó vér ugyancsak lehet a hólyagrák tünete. 

    Merevedési zavarok

    A merevedési zavarok hátterében számos ok állhat a lelki tényezőktől a testi rendellenességekig. Sőt, a legújabb vizsgálatok szerint legtöbbször testi és lelki okok egyszerre állnak a szexuális probléma mögött. Kivizsgálása azért is fontos, mert ha nem is túl gyakran, de komoly betegségek jele is lehet. Utalhat cukorbetegségre, magas vérnyomásra, sclerosis multiplexre, de a prosztata különböző megbetegedései, így a prosztatarák is okozhat potenciaproblémát. 

    Csomók, duzzanatok a herékben

    A hererák a prosztatával ellentétben inkább a fiatal férfiakat érintő betegség, már huszonéves korban jelentkezhet. Magyarországon évente 200-250 új hererákos esetet diagnosztizálnak, de szerencsére a betegség időben felismerve jól gyógyítható. Ez a daganattípus nem okoz jellegzetes, könnyen felismerhető tüneteket korai stádiumban; első jele általában a csomó vagy csomók a herékben. Ezenkívül hererákra utalhat még a herék fájdalmassá válása, méretük megváltozása, a herezacskó duzzanata, esetleg az ágyékba sugárzó fájdalom. Ugyanilyen tünetei lehetnek jóval ártalmatlanabb vírusos vagy bakteriális fertőzéseknek is, de nagyon fontos, hogy időben orvoshoz forduljunk, hogy a daganatos betegséget kizárhassák. Az idősebb férfiakat érintheti a péniszrák, ami a hímvessző bőrén és a makkon megjelenő elváltozásokról ismerhető fel. 

    Férfiakra veszélyes daganatok tünetei

    Emésztési zavarok és hirtelen fogyás

    „Bizonyos esetekben emésztési zavarok is utalhatnak daganatos betegségekre. Nemcsak olyan problémákra, mint a gyomor-, hasnyálmirigy vagy vastagbéldaganat, hanem a húgyhólyag vagy a prosztata rákos megbetegedésére is. Éppen ezért, ha valaki tartós hasmenést vagy székrekedést tapasztal, ha a széklete véres, minél előbb tanácsos felkeresnie egy szakorvost. Ha a székelés fájdalommal jár, a végbél környéke viszket, ég, szintén hamar forduljunk szakemberhez. Ezek a tünetek ugyan jelezhetnek egyszerű aranyeret, ahogy az emésztési zavarok is utalhatnak gyulladásos bélbetegségre, irritábilis bél szindrómára vagy gyomorhurutra is, de a daganatos betegséget mielőbb ki kell zárni” – hangsúlyozza Dr. Thoman András.

    Ha valakinek ok nélkül, tehát életmódváltás, diéta vagy hirtelen megnövelt mozgásmennyiség nélkül csökkenni kezd a súlya, az szintén utalhat különböző daganatos betegségekre. A súlyvesztés lehet akár a gyomor-, a hasnyálmirigy vagy vastagbéldaganat tünete, de akár a prosztata- vagy a hólyagrák előjele is lehet. A viszonylag rövid idő alatt bekövetkező súlyvesztést éppen ezért mindig komolyan kell venni.

    Mi történik az urológusnál?

    „Az itt felsorolt problémák nagyrészével urológus szakorvoshoz szükséges fordulni. A vizit során az általános információgyűjtés, beszélgetés után következik a test vizsgálata. Ez panaszoktól függően akár ultrahangos (alapesetben hasi ultrahang) ellenőrzéssel is kiegészülhet. A végbélen keresztüli prosztataletapintás akár oldalfekvő, akár előre dőlt pozícióban történik. Ez pár másodperces, enyhén kellemetlen vizsgálat, ami viszont életmentő lehet, hiszen a terület letapogatása akár az életveszélyes végbélelváltozásokra is fényt deríthet. Mindemellett elrendelhetnek további vizsgálatokat, mely a rákszűrés esetében, pl. a PSA-szint (prosztata specifikus antigén) vérből való meghatározását jelenti” – hívja fel a figyelmet a Budai Egészségközpont szakembere.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont