2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Miből vehetjük észre, hogy legyengült az immunrendszerünk?

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-06-03

    Gyakran halljuk a koronavírus-járvány kapcsán, hogy a vírus különösen veszélyes lehet a legyengült immunrendszerű emberekre. De honnan tudhatjuk, hogy leggyengült szervezetünk védekezőképessége? Milyen jelei vannak? És hogy erősíthetjük az immunrendszerünket?

    legyengült immunrendszer

    Az immunrendszer egy rendkívül bonyolult szisztéma: sejtek, szövetek és szervek összessége, amelyek, ha jól működnek, megvédik a testünket a fertőzésektől. Az immunrendszer képes arra, hogy megkülönböztesse a test saját sejtjeit a kórokozóktól, és ne csak felismerje, hanem meg is semmisítse az ártalmas betolakodókat. Hogy mennyire összetett ez a rendszer, azt jól mutatja, hogy az immunrendszer sejtjei képesek kommunikálni, összedolgozni is egymással, de hogy pontosan hogyan, annak egy része még ma is tudományos kutatások tárgya.

    Szokás a szervezet immunvédelmét katonasághoz hasonlítani, és ebben semmi túlzás nincs, hiszen testünk – különösen a behatolásra alkalmas „kapuknál” – nemegyszer válik ádáz harcok színhelyévé. Az egészséget fenyegető betolakodók ellen is nagyfokú szervezettségre, az ellenségről szerzett pontos információkra, erős ellenállásra; a „harcosok”, az immunrendszer speciális sejtjei között pedig folyamatos kapcsolattartásra és feladatmegosztásra van szükség. Amikor a védelem meggyengül, a szervezet sebezhetőbbé válik, bizonyos panaszok gyakoribbá vagy állandóvá válnak.

    1. Gyakori fertőzések

    Mindegy, hogy vírus vagy baktérium okozza, ha gyakran kapunk el valamilyen fertőzést, az az egyik legbiztosabb jele annak, hogy az immunrendszerünk legyengült. A fertőzések rendkívül sokfélék lehetnek: visszatérő fül-, tüdő-, torokgyulladások, nátha, influenza, herpesz, ez már az egyéntől és a körülményektől függ. De ha túl sokszor kell felkeresnünk ilyesmivel az orvost, és a gyógyulás a szokásosnál tovább tart, az utalhat meggyengült immunrendszerre.

    2. Nehéz sebgyógyulás

    Ugyancsak az immunrendszer gyengeségének jele lehet, ha nehezen gyógyulnak be a sebeink, kisebb sérüléseink. A sebgyógyítás ugyanis az immunrendszer összetett feladata: ilyenkor a vérlemezkék, mint egy sebtapasz betapasztják az érfal sérülését, miközben a falósejtek eltakarítják a szervezetbe került idegen anyagokat és az elhalt szövetdarabokat, majd megkezdődhet a sérült szövetek regenerációja. Ha ez nem zajlik le viszonylag rövid időn belül, megint csak az immunrendszer gyengesége lehet az ok.

    3. Különböző allergiás reakciók

    Allergén anyagok folyamatosan körül vesznek bennünket mindenhol: a levegőben, az ételeinkben, a kozmetikumainkban és így tovább. Hogy a szervezetünk mennyire képes ellenállni ezeknek, szintén az immunrendszertől is függ. Ha valaki sok mindenre allergiás, ugyancsak az immunrendszere lehet a hibás.

    4. Krónikus fáradtság

    A krónikus, visszatérő fáradtság az egyik jel, ami az immunrendszer alulműködésére utalhat. Persze a fáradtságérzetet rengeteg dolog befolyásolhatja: a munka, a sporttevékenység, az időjárás, a lelkiállapotunk, várandósság vagy különböző betegségek. De ha látszólag ok nélkül vagyunk folyamatosan vagy sűrűn visszatérően fáradtak, az utalhat az immunrendszer gyengeségére.

    5. Emésztési problémák

    Emésztési problémákat persze számos betegség okozhat, de ha visszatérően küzdünk, például hasmenéssel, székrekedéssel vagy puffadással, akkor lehet szó arról is, hogy az immunrendszerünk nem működik megfelelően.

    6. Bőrgyógyászati gondok

    A bőr gyakori elváltozásai, gombás fertőzések, visszatérő szemölcsök, ekcéma szintén utalhatnak az immunrendszer gyengeségére.

    Az immunrendszer megerősítése

    Bár az üzletek tele vannak különböző immunerősítőnek nevezett készítményekkel, valójában az immunrendszer így nem erősíthető. A vitaminokat és ásványianyagokat tartalmazó táplálékkiegészítők akkor hasznosak, ha valamilyen okból fellépő hiányt kell ellensúlyozni. De általában elmondható, hogy ha valaki egészségesen, változatosan étkezik, akkor nincs szüksége ilyen szerekre.
     

    Erősítse immunrendszerét!

    Amivel viszont valóban segíthetjük az immunrendszerünket, az a kiegyensúlyozott táplálkozáson túl a rendszeres mozgás (lehetőleg a friss levegőn), a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, a stressz csökkentése, a dohányzás és az alkoholfogyasztás mellőzése, és a mostanában gyakran hangoztatott higiéniai szabályok betartása. Bármilyen furcsa is, de rendszeres, alapos kézmosással vehetjük le a legtöbb terhet az immunrendszerünkről.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont