2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Így érezze jól magát a bőrében télen

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-06-03

    Van néhány dolog, amire télen jobban oda kell figyelni: 6 tanács a téli egészségmegőrzéshez és szépségápoláshoz.

    Így érezze jól magát a bőrében télen

    1. Tegyen a bőr kiszáradása, irritációja ellen!

    Télen a fűtött, száraz levegőjű helyiségekben, irodákban bőrünk is hamarabb kiszárad, viszket, hámlik, gyakrabban jelennek meg helyi gyulladások. A párásító használata, esetleg természetes, fertőtlenítő hatású illóolajokkal gazdagítva sokat segíthet. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy az illóolajok, habár természetes anyagok, az arra hajlamosoknál allergiás reakciókat válthatnak ki, például kiütést, köhögést. 

    Hideg időben is rendszeresen kell szellőztetni, naponta többször, rövidebb ideig engedve be a friss levegőt. A bőr hidratáltságát könnyebb megőrizni, ha egy gyors, nem túl forró zuhany után szárazra törölközve hidratáló testápolót használunk. Hideg időben tartós szabadban tartózkodás esetén és a téli sportok űzésekor azonban kerülendő a magas víztartalmú krémek használata, mert ez megfagyhat a bőrben.

    A higiénia alapja a gyakori kézmosás, kézfertőtlenítés, de vigyázni kell, nehogy a szappan vagy az alkoholos fertőtlenítés kiszárítsa, repedezetté tegye a kéz bőrét. Ez ellen kímélőbb összetételű szappan és kézkrém használatával védekezhetünk.

    2. Ápolja ajkait!

    Fagyos hidegben, téli sportokat űzve, vagy éppen a fűtött helyiségben az ajkak érzékeny bőre is hamarabb kiszárad, berepedezik. Ajakápoló vagy más ajakír, balzsam használatával ez is megelőzhető. Fontos odafigyelni a megfelelő UV-védelemre is, hiszen az ajkak bőrének nincsenek önvédelmi mechanizmusai az UV-sugárzás ellen. Aki télen sokat síel és snowboardozik, szerezzen be UV-szűrős ajakbalzsamot.

    3. Gondoljon télen is a fényvédelemre!

    Bár az ajkak a legérzékenyebbek ebből a szempontból, a bőrünket is szükséges védenünk. Nem gondolunk rá, de télen is ki vagyunk téve az UV-sugarak káros hatásának. A már említett havas, jeges téli sportokat űzve kell figyelni arra, hogy a fehér felületek visszaverik a fényt, például síelés közben is le lehet égni, ha nem gondoskodunk megfelelő fényvédelemről.

    4. Megfelelő ruhában télen is legyen sokat a szabadban! 

    Mozgásra, friss levegőre télen is nagy szükségünk van, de nem mindegy, hogy milyen ruhában megyünk a szabadba, hiszen sem átfázni, sem átázni nem tanácsos. A vízhatlan, műszálas dzsekik túlságosan szigetelnek: a bőr természetes párolgását és a verejtékezést is olyan tökéletesen magukba zárják, hogy hamar átnedvesednek, és a nyirkos ruhában könnyű meghűlni. Egyes természetes anyagok, például a gyapjú pulóverek irritációt okozhatnak, vigyázni kell, hogy közvetlenül ne érintkezzenek a bőrfelülettel.

    A ruházat legyen jól szellőző, nem irritáló, könnyű, meleg: legalul puha légáteresztő anyagból készült póló vagy ing legyen, és erre több rétegben kerüljön a meleg felsőruházat.

    Így érezze jól magát a bőrében télen

    5. Ne hűljön át!

    „Lábról a legkönnyebb megfázni” – hallottuk gyerekkorunkban, és valóban, nagyon kell vigyázni arra, hogy a végtagjaink ne hűljenek át. Ha átnedvesedik a kesztyű, a zokni, a nadrág vagy a cipő, a hidegben romlik az érintett végtag keringése, akár fagysérülés is bekövetkezhet. Ilyenkor a lehető leghamarabb száraz holmiba kell bújni, az áthűlt testrészt pedig szárazra törölni, óvatos átdörzsöléssel serkenteni a keringést benne. A hideg lábfej egyik első jele lehet annak is, hogy valami betegség vagy fertőzés bujkál bennünk, ezért ilyenkor egy vastag zokni vagy prémes lábmelegítő papucs, esetleg egy jó meleg lábfürdő jó szolgálatot tehet, akár a betegség kibontakozásának is elejét veheti. 

    6. Egészségőrzés helyes étrenddel

    Télen megszoktuk, hogy zsírosabban, fűszeresebben étkezünk, a téli ünnepkörhöz kapcsolódva pedig különösen sok édességet fogyasztunk. Valójában viszont semmi sem indokolja, hogy ilyen módon, kalóriadúsabb ételekkel „védekezzünk” a hideg ellen. Épp ellenkezőleg, kevesebbet mozgunk, mint nyáron tettük. Többletkalória-bevitelre tehát nincs szükségünk, de megfelelő vitaminbevitelre, az immunrendszerünk támogatására annál inkább! Ez télen sem lehetetlen, hiszen szezonális és egész évben kapható zöldségek és gyümölcsök egész sora áll a rendelkezésünkre. Nem csak az ilyenkor szokásos déligyümölcsökre érdemes gondolni, hiszen gazdag vitaminforráshoz juthatunk például a sárgarépa, a savanyú és fejes káposzta, a cékla, a feketeretek, a sütőtök, a csonthéjas gyümölcsök, a gesztenye, az alma rendszeres fogyasztásával is.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont