2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    7 dolog, amit ne tegyen, ha meg van fázva

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-06-03

    Sokat ronthatunk a náthás betegségen azzal, ha nem tartunk be néhány egyszerű javaslatot.

    Októbertől márciusig tart a náthás megbetegedések szezonja. Ezek a betegségek, amelyeket a köznyelvben megfázásnak hívunk, tüsszögéssel, orrfolyással, esetleg köhögéssel, lázzal járnak, de szerencsére az esetek nagy többségében komplikációk nélkül zajlanak le. A náthás betegségekért nem a hidegben töltött idő, hanem cseppfertőzéssel terjedő vírusok felelősek, leginkább különböző rhinovírusok és az RSV (respiratórikus szincicális vírus).

    7 dolog, amit ne tegyen, ha meg van fázva

    Bár széles körben elterjedt, hogy ilyenkor nincs mit tenni, mert a nátha gyógyszerrel egy hét, gyógyszer nélkül hét nap, ez nem teljesen igaz. Gyógyszerre (különösen antibiotikumra) az esetek jelentős részében valóban nincs szükség, de a beteg viselkedése komolyan befolyásolja, hogy mennyi idő alatt, mekkora kellemetlenségekkel vészelhetik át a náthát. Mit nem ajánlatos tenni ilyenkor?

    1. Úgy csinálni, mintha nem lenne beteg

    Sokan úgy tesznek, mintha nem történt volna velük semmi, egy kis nátha nem akadályozza sem a munkát, sem a sportot. Ez több szempontból is rossz: egyrészt emberek között terjesztik a vírust, másrészt nem támogatják a szervezetüket, hogy megküzdjön a betegséggel. Ha nem adunk legalább egy kis időt a szervezetnek, különösen, ha lázas betegek vagyunk, akkor a tünetek súlyosbodhatnak, a gyógyulás pedig biztosan tovább tart.

    2. Túl kevés alvás

    Ahhoz, hogy az immunrendszer fel tudja venni a harcot a vírusokkal, kulcsfontosságú a megfelelő mennyiségű alvás. Ha valaki kevesebb, mint 7 órát alszik naponta, és ez viszonylag hosszú időn át így marad, megháromszorozza a kockázatát, hogy elkap valamilyen vírusos betegséget. Ha a megfázás tünetei, az orrdugulás, a köhögés miatt nem tud eleget aludni éjjel, akkor egy délutáni alvással ajánlott bepótolni a kimaradt pihenést.

    3. Túl sok stressz

    Sajnos sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy a betegség ideje alatt teljesen kimaradjanak a munkából. Ha otthonról folytatják a feladataikat, és ugyanolyan nagy mennyiségű stressz éri őket, mint korábban, azzal biztosan hátráltatják a gyógyulást. Érdemes ilyenkor néhány napot valóban pihenéssel tölteni, mert összességében kevesebb kihagyott munkaórát jelent majd a végén.

    4. Túl kevés folyadék

    Bár szinte mindenki kívülről fújja, hogy megfázásos tünetek esetén sok folyadékot kell inni, ezt nem mindenki tartja be. Pedig a folyadék – legyen az tea, víz, cukormentes gyümölcs vagy zöldséglé, leves – segít regenerálni a láztól dehidratálttá vált szervezetet, oldja a nyákot, megkönnyíti a felköhögést.

    5. Alkohol és kávé

    Még mindig tartja magát a tévhit, hogy a vírusok ellen jó, ha az ember megiszik például egy pohárka pálinkát. Ez azonban nem igaz, az alkohol feleslegesen terheli a beteg szervezetet, súlyosbítja a tüneteket, gátolja a gyógyszerek megfelelő felszívódását. A rendszeres kávéfogyasztók betegen sem szívesen mondanak le a koffeinről, pedig ilyenkor érdemes kevesebbet fogyasztani belőle, ugyanis az alkoholhoz hasonlóan dehidratálja a szervezetet.

    7 dolog, amit ne tegyen, ha meg van fázva

    6. Dohányzás

    A dohányosok többször szenvednek különböző felső légúti tünetekkel járó betegségektől, mint a nemdohányzók. Egy nátha esetükben tovább tarthat és súlyosabb tünetekkel járhat. Éppen ezért érdemes legalább a betegség idejére felfüggeszteni a cigarettázást. Ez a passzív dohányzásra is vonatkozik, az is lassítja a gyógyulást, ha a beteg környezetében füstöl valaki.

    7. Az orrspray-k túlhasználata

    Természetes, hogy a beteg szeretne akadálytalanul lélegezni, megszabadulni az orrdugulástól. Erre a leggyorsabb módszer a különböző orrcseppek, orrspray-k használata. Csakhogy ezekre nagyon könnyű rászokni. Figyelni kell arra, hogy maximum 3-7 napig használjuk őket, különben a gyógyulás után sem tudunk majd megszabadulni tőlük.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont