• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Cikkek
  2022-es cikkek
  2021-es cikkek
  2020-as cikkek
  2019-es cikkek
  2018-as cikkek
  2017-es cikkek
  2016-os cikkek
  2015-ös cikkek
  2014-es cikkek
  2013-as cikkek
  2012-es cikkek
  2011-es cikkek
  2010-es cikkek
  2009-es cikkek

  Még mindig túlfűtik lakásaikat a magyarok

  Túl hidegben megfázunk, de a túl melegre fűtött otthonok is árthatnak az egészségnek.

  túlfűtött téli otthonok

  Egyéni érzékenységtől, nemtől, életkortól, egészségi állapottól is függ, hogy kinek mikor van melege vagy mikor kezd el fázni a lakásában. Általánosságban elmondható, hogy az idősebbek és a nők fázósabbak, míg a férfiak, a fiatalabbak és a rendszeresen sportolók jobban bírják a hideget, mert jobb a keringésük.

  Az egyéni érzékenységeken túl azért meghatározható, hogy élettani szempontból általában mennyi az ideális hőmérséklet a lakás különböző helyiségeiben. A nappaliban, ahol az ébren töltött idő legnagyobb részét töltjük, a szakemberek körülbelül 21-22 Celsius-fokot javasolnak. A konyhában ennél alacsonyabb hőmérséklet is elég, mert ez a helyiség a tűzhely és a sütő használata miatt könnyen és gyorsan felmelegszik. A hálószobában viszont alacsonyabb hőmérséklet az ideális, 18-19 Celsius-fok. Ha valaki fázik, akkor a szakemberek szerint nem a fűtést kell feljebb csavarni a hálóban, hanem vastagabb takarót, melegebb pizsamát elővenni. A fürdőszobában viszont könnyebb megfázni, ezért ott 21-22 fok a javasolt.

  Csecsemőknek és időseknek melegebb szoba javasolt

  Más a helyzet a gyerekek és az idősek esetében. A csecsemőknek melegebb környezetre van szükségük, mint a felnőtteknek, nem véletlenül van olyan meleg a kórházak újszülött osztályain. A legkisebbek szobájában akár 23 fok is lehet, de ha egy gyerek eléri az egyéves kort, akkor már elég 20-21 fokra fűteni a szobát. Nagyobb gyerekek esetében már alkalmazható a felnőtt hálószobákra vonatkozó 18-19 fokos szabály, de mindig figyelni kell arra, hogy a takarójuk és a pizsamájuk elég vastag legyen. Bár a gyerekek ragaszkodnak a megszokott tárgyaikhoz, a takarót náluk is érdemes az évszaknak megfelelően váltogatni. Ami az időseket illeti, esetükben szintén igaz, hogy némileg melegebb környezetet igényelnek, mint a fiatal felnőttek. Vagyis az ő szobájukban is lehet 21-22 fok a hőmérséklet, akár éjszaka is.

  Arra is érdemes figyelni, hogy a lakás különböző helyiségei között ne legyen túl nagy hőmérsékleti különbség. Ha ugyanis az egyik szoba jóval hidegebb, mint a másik, akkor a hőmérsékleti váltások miatt könnyebb megfázni. Jelenleg a koronavírus-járvány miatt különösen fontos, de egyébként sem elhanyagolható, hogy hideg időben is rendszeresen át kell szellőztetni a lakást. Legjobb, ha reggel és este szellőztetünk, kereszthuzattal, nem csak bukóra nyitott ablakokkal. Nem kell két-három percnél több, ennyi idő alatt a lakás még nem hűl ki, de a levegő kicserélődik.

  A túl meleg lakás veszélyei

  Magyarországon még mindig igaz, hogy a lakások jelentős részében melegebb van, mint az ideális lenne. Ez amellett, hogy környezetszennyező és pazarló gyakorlat, nem is egészséges. Főleg a távfűtéses lakásokra igaz, hogy télen is 23-24 fok van. Ennek fényében nem meglepő, hogy az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint arányaiban több hőenergiát fogyasztunk el négyzetméterenként, mint például Hollandia, Írország vagy Dánia lakói.

  Pedig a túl meleg hőmérsékletű lakás rontja a reakcióidőt, bágyadtabbá, álmosabbá tesz. Nem segít a kreativitásnak és a produktivitásnak sem, tehát sem a home office-nak használt helyiséget, sem az irodát nem érdemes túlfűteni. A hálószobában pedig végképp nem jó a túl meleg: nehezíti az elalvást, és az alvás minőségét is ronthatja. Ha hűvösebb van a hálószobában, nagyobb az esélye, hogy éjszaka nem ébredünk meg, hanem végig egyenletes, pihentető lesz az alvásunk.

  túlfűtött téli otthonok

  Ha a lakás túl hideg

  A túl hideg lakás elsősorban szociális kérdés, körülbelül egymillió ember él a téli időszakban nem elég meleg vagy teljesen fűtetlen lakásban Magyarországon. A tartós hideg nemcsak azért baj, mert így könnyebb megfázni, hanem azért is, mert folyamatos terhelést jelent a szervezetnek.

  Az optimális páratartalom

  A levegő hőmérséklete mellett a lakás páratartalma is lényeges az életminőség szempontjából. Felnőttek számára, amennyiben nincs semmilyen krónikus betegségük, a 40-60 százalékos páratartalom az optimális. A gyerekek szobájában ennél lehet magasabb a páratartalom, körülbelül 60-70 százalékos.

  A túl alacsony páratartalom azért nem jó, mert hozzájárul bizonyos szervek kellemetlen szárazságérzéséhez. A szemekben jelentkező égő érzés, a torokkaparás, a szájszárazság, a bőr kiszáradása mind lehetnek a túl száraz levegő következményei. Szerencsére ezen könnyen lehet segíteni, rendkívül sokféle párásító, párologtató készülék kapható, emellett a szobanövények is hozzájárulnak a levegő páratartalmának növeléséhez. A levegő túl magas páratartalma sem egészséges, de ez Magyarországon jóval ritkább jelenség. A túl párás levegő számos kórokozó, gomba elszaporodásának kedvez, és nem tesz jót az allergiának sem.

  Érdekesnek találta az olvasottakat? Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből kedvezményes szolgáltatásainkról, híreinkről, prevenciós tanácsainkról!