2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Bűntudattal nem lehet életmódot váltani, de még tartósan fogyni sem

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-14

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Kudarcra ítélt minden olyan súlycsökkentő program, amit kampányszerűen és nagyon intenzíven próbálunk megvalósítani. A jó ritmusú súlyvesztéshez ugyanis nem csoda- és fogyókúrákra, hanem életmódváltásra van szükség. De mi a különbség a fogyókúra és az életmódváltás között?

    eletmodvaltas

    A „fogyókúra”

    Sokan azzal az elvárással kezdenek el fogyókúrázni, hogy a testsúlyvesztés majd egy egyenes és egyenletes folyamat lesz, a súlyfeleslegtől pedig rövid időn belül és végérvényesen fognak megszabadulni. Drasztikus, hosszan tartó fogyókúra esetén egy idő után az alapanyagcsere lelassul és emellett hiányállapotok is kialakulhatnak. Ha csak a táplálékfelvétel korlátozásától várunk sikeres, hosszútávú súlycsökkenést, akkor számolni kell vele, hogy egy idő után az alapanyagcserénk lelassul és előbb-utóbb megáll a fogyás. Szintén megtorpan a súlycsökkenés abban az esetben, ha tartósan, hónapokon keresztül ugyanazt a mozgást végezzük, ugyanolyan intenzitással, mivel a szervezet adaptálódik, így lassulást tapasztalhatunk a fogyás ütemében.

    Amikor a szigorú diéta mégis fogyást hoz, az elért eredmény csak a legritkább esetben marad meg tartósan. Egy bizonyos ideig valószínűleg tartani lehet az extrém diétát, de az idő múlásával a lelkesedés elszáll, és visszatérnek a régi étkezési szokások. Ezután a leadott súlyt gyorsan visszahízzák fogyókúrázók, és máris elkezdenek gondolkodni egy újabb csodadiétán. Ezt a folyamatot nevezzük jojóeffektusnak, amely nem csak a szervezetet terheli meg, hanem érzelmi labilitást is okozhat.
     

    Életmódváltás bűntudat nélkül

    A végleges megoldást egy olyan hosszútávon is kivitelezhető és fenntartható módszerben kell keresni, amelynek segítségével edzettségi és egészségi állapotunkat is javíthatjuk, és a testtömeget is folyamatosan ellenőrzés alatt tarthatjuk.

    Fogadjuk el inkább, hogy nem fogyókúráznunk kell, hanem életmódváltásra van szükségünk, hiszen a fogyás valójában az egészségünk visszaszerzése, amihez valóban egészséges életmódot kell kialakítanunk. Ebbe bele kell férnie a születésnapi tortának és a fagyinak is, hiszen ilyen az élet: nem lehet egész életünkre lemondani arról, amit szeretünk. Számos „fogyókúra” csalónapokat épít be, amivel valójában bűntudatot kelt: azért diétázunk, hogy a csalásokat kompenzáljuk. Ennek előbb-utóbb szomatikus tünetei is lesznek. Ráadásul a bűntudatkeltés kifejezetten gátja a sikeres életmódváltásnak, amiben nincs helye csalásnak.

    A lényeg, hogy hosszú távon tudjuk egészségesen tartani a szervezetet, ne csak az adott célsúlyt tudjuk elérni. Ezért nem érdemes fogyókúráról és csalónapokról beszélni, hiszen az sem a testi, sem a mentális egészségünknek nem kedvez.
     

    Az életmódváltás kulcsa a tudatosság

    A testtömegcsökkentő program tervezésekor legyünk realisták, következetesek és türelmesek. A túlsúllyal küzdőknek be kell látniuk, hogy a felesleges kilók több hónap vagy év alatt rakódtak fel, így néhány hét korántsem lesz elég ahhoz, hogy véglegesen megszabaduljunk tőlük. Hogy tartani lehessen a megfelelő testsúlyt, elengedhetetlen a rendszeres testmozgás bevezetése és a helytelen étkezési szokások megváltoztatása. Ebben nyújtanak segítséget a dietetikusok.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont