2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Erre az 5 nyári betegségre kell a legjobban odafigyelniük a nőknek

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-09-13

    A nyárról elsősorban a gondtalan pihenés, a vakáció, a Balaton vagy a tenger hullámzása és az izgalmas kalandok jutnak eszünkbe, ám ennek az évszaknak akár árnyoldalai is lehetnek – nem csak a fűzfa alatt. A hőség, a strandolás, a fesztiválok, vagyis a meleg, nedves, párás közegek jelentik a legideálisabb környezetet a különböző hüvelyi fertőzések terjedésének. Nem mindenki szervezete egyformán fogékony a gombás vagy bakteriális fertőzésekre: vannak, akik rendszeresen küzdenek velük, míg mások szinte soha nem fertőződnek meg. A fertőződés esélye a környezet és a hajlam mellett az élethelyzettől is függ: ha valakinek valamitől legyengül az immunrendszere vagy éppen várandós, akkor hajlamosabb összeszedni valamilyen kellemetlen betegséget. A Budai Egészségközpont szülész-nőgyógyász, gyermeknőgyógyász szakorvosa, Dr. Tahy András összegyűjtötte a nőket érintő legjellemzőbb nyári betegségek tüneteit és kezelési módjait.

    tahy-andras-dr-cikk-2021

    1. Hüvelygyulladás

    hüvelygyulladás a női betegségek közül a leggyakoribb. A hüvely saját baktériumflórával rendelkezik, amely mikrobiológiai egyensúlyban van, és a kórokozók megtelepedését akadályozva véd a fertőzésektől. Ha ez a mikroflóra sérül, a kórokozók elszaporodhatnak. Hüvelyi fertőzést eredményezhet, ha a túlfertőtlenített mesterséges vizek miatt a hüvelyflórát alkotó lactobacilusok mennyisége lecsökken, ami szabad utat nyit a szervezetben amúgy is jelenlévő kórokozók számára. Így azok a baktériumok, amelyek egyébként csekély mennyiségben mindig jelen vannak a hüvelyben, elszaporodnak.

    A lactobacilusok hiányában a hüvelybe újonnan bekerülő kórokozók is gyorsabban terjednek, hüvelygyulladást okozhat egy bakteriális fertőzés (pl. a bélbaktériumok, amik anális szex után a hüvelybe kerülhetnek), az élősködők (pl. trichomonas vaginalis), a sarjadzógomba (pl. candida) és a vírusok (pl. herpesz, humán papillóma vírus) is. A partner ivarszerveit érintő fertőzés (pl. idült prosztatagyulladás és húgycsőgyulladás) is növelhetik a hüvelygyulladás esélyét.

    Tünetei:
    Legjellegzetesebb tünete a szokásosnál bővebb, megváltozott színű, szagú és állagú hüvelyi folyás, illetve az intim testrészeken jelentkező irritáció, viszketés, égető érzés. Ezeket a tüneteket hasi szúró vagy görcsös fájdalom is kísérheti.

    Gyógymódok:
    A kezelés módja függ a kiváltó októl, az azonosított kórokozótól. Történhet szájon át szedhető antibiotikumos vagy gombaellenes, gyulladáscsökkentő stb. gyógyszerrel, helyileg alkalmazott kenőcs, hüvelykúp, tabletta segítségével is. Ha a beteg kapcsolatban él, bizonyos esetekben a kezelésnek ki kell terjednie a partnerére is, és a teljes gyógyulásig ajánlatos a közösüléskor az óvszer használata is. A legfontosabb prevenciós tanács, hogy a hüvelyöblítő oldatok, intim zuhanyok használata egészséges nők számára teljesen felesleges, sőt a hüvelyflórát alkotó lactobacilusok mennyiségének csökkenéséhez vezet. Tehát problémák híján a hüvely tisztán tartásához bőven elég a víz, esetleg PH-semleges, illatanyagmentes intim mosakodók használata.
     

    2. Húgyúti fertőzés

    A nyári időszakban a természetes vizekben előforduló kórokozók húgyhólyag-gyulladást okozhatnak, ami a fertőzést követően napokkal vagy hetekkel később is jelentkezhet. Ezért az E. Coli nevű baktérium a felelős, ami egyébként a vastagbélben is megtalálható. Ha bejut a húgycsőbe, az ottani steril környezetben elszaporodik, és ún. felszálló fertőzés alakul ki. A közösülés, vagyis a mechanikai igénybevétel során az E. Coli a fizikai közelség miatt ugyancsak bekerülhet a húgycsőbe. Tulajdonképpen a közösülés következtében kialakuló húgyúti fertőzések száma a nagyobb.

    Tünetei:
    A nők közel 80 százaléka élete során legalább egyszer átesik az ún. „felfázásos” tüneteken, vagyis görcsös vizelési ingeren, amely azonban nem jár vizelettel. Előfordulhat, hogy csak pár csepp ürül, erős égő, szúró fájdalom kíséretében, előrehaladott állapotban időnként vérvizelés is lehetséges. Ha a fertőzés felszálló gyulladásként a vesét is érinti, úgy láz és nagyfokú gyengeség is jelentkezik.

    Gyógymódok:
    A tünetek megjelenésekor alapvető a teljes vizelet, üledékvizsgálat elvégzése. Súlyosabb tünetek és visszatérő fertőzések esetében célszerű vizelettenyésztést is kérni a laboratóriumtól. Ezt követően elrendelhető az antibiotikus kezelés. Emellett megelőzésként is a legfontosabb a bő folyadékfelvétel, ami hígítja a vizeletet és így csökkenti a baktériumok koncentrációját is. Enyhíthetik a tüneteket a nem-szteroid gyulladáscsökkentők, a fájdalomcsillapítók és a gyógyteák is.

    nyari-nogyogyaszati-problemak

    3. Chlamydia-fertőzés

    chlamydia több szervet megbetegítő, sejten belül élősködő baktérium, amely főként a nemi szerveket és a húgyutakat fertőzi meg. A chlamydia trachomatis az egyik leggyakoribb szexuális úton (beleértve az orális szexet is) terjedő betegség kórokozója, illetve nőknél a sterilitás vezető kóroki tényezője. Ugyan gyakori, de pár napos gyógyszeres kezeléssel a fertőzésből könnyen ki lehet gyógyulni. A lényeg itt is az, hogyha felmerül a fertőzés veszélye, minél előbb forduljanak orvoshoz az érintettek.

    Tünetei:
    A betegség felismerését megnehezíti, hogy a legtöbb betegnek nincsenek tünetei: a férfiak 50, a nők 80 százaléka tünetmentes. Ha a tünetek mégis megjelennek, akkor vizelési fájdalom, zavaros vizelet, nőknél szagtalan, nyákos-gennyes hüvelyi, férfiaknál húgycső-váladékozás, folyás jelentkezhet.

    Gyógymódok:
    Az antibiotikum az esetek 95 százalékában hatékony, ha a kezelés időben kezdődik. Mindkét partnert kezelni kell, mivel a fertőzés ismét elkapható a nem kezelt féltől. Ha már volt valakinek chlamydia fertőzése, és azt hatékonyan kezelték, az nem jelenti, hogy ezáltal örök védettsége van.
     

    4. Herpes genitalis

    A nemi szervek HSV-fertőzése első alkalommal kellemetlen, akár fájdalmas hólyagokkal is jelentkezhet a nemi szervek körül. Kísérő tünet lehet a láz és az általános gyengeség, egyeseknél égő érzés vizeléskor. Ha a vírus egyszer beköltözött a szervezetbe, akkor egész életen át ott is marad, hiába teljesen tünetmentes a fertőzött személyek egy része. A herpes azért „jelentkezhet” gyakrabban nyáron, mert például egy napégés miatt meggyengült immunrendszer már nem tudja megakadályozni a vírus ismételt kiújulását. Növeli a tünetek megjelenésének kockázatát a kimerültség vagy a túlzott alkoholfogyasztás, ahogy a tartós stressz vagy a szorongás is.

    Tünetei:
    A nemi szerveken fellángoló herpesz bevezető tünete a bizsergés, kellemetlenség, viszketés vagy csípőtáji fájdalom, ami a hólyagok megjelenése előtt órákkal vagy 2-3 nappal korábban is felléphet. Ezután alakulnak ki a nemi szervek bőrén és nyálkahártyáján a vörös peremmel körülvett fájdalmas hólyagok, melyek hamar felszakadnak, és fekélyeket hagynak maguk után. Hólyagok lehetnek a combokon, az ülepen vagy a végbélnyílás körül is. Nőknél hólyagok alakulhatnak ki a szeméremajkakon, a hüvelyben és a méhnyakon.

    Gyógymódok:
    Sajnos nincs végleges gyógymód a herpesz ellen, de gyógyszerrel a tüneteket enyhíthetők. Az óvszer hatékonyan tudja mérsékelni a fertőzés kockázatát.
     

    5. A hüvely savasságának csökkenése

    A melegben gyakrabban tisztálkodunk, azonban ilyenkor is érdemes kerülni a parfümös törlőkendők, illatosított szappanok és tusfürdők, intimspray-k használatát. Ezek a lúgos vegyhatású tisztálkodó szerek ugyanis megváltoztatják a hüvely természetes pH-ját, amivel szinte utat nyitnak a kórokozóknak. A gyakori hüvelyöblítés helyett inkább a külső tiszta vizes zuhany és a bidé használata ajánlott.

    Szerencsére a fenti betegségek jól kezelhetőek, de minél előbb orvoshoz kell fordulni velük. Ha időben kezelik, általában hüvelykúppal vagy krémmel, amelyet esetleg antibiotikumos kúra egészíthet ki, gyorsan meggyógyulhatnak az érintettek. A gyógyszerek mellett nem árt hüvelyi probiotikumot is alkalmazni, ennek segítségével ugyanis vissza lehet állítani a normál hüvelyi flórát. Ha azonban nem fordulunk időben orvoshoz, akkor a kezeletlen hüvelyfertőzéseknek súlyos következményei lehetnek. Ha valaki régóta küzd visszatérő, makacs hüvelyfertőzésekkel, akkor a gyógyuláshoz hozzájárulhat a táplálkozás átalakítása, a szénhidrát- és cukorfogyasztás csökkentése, de erről is nőgyógyásszal, dietetikussal kell egyeztetni.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont