• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Cikkek
  2022-es cikkek
  2021-es cikkek
  2020-as cikkek
  2019-es cikkek
  2018-as cikkek
  2017-es cikkek
  2016-os cikkek
  2015-ös cikkek
  2014-es cikkek
  2013-as cikkek
  2012-es cikkek
  2011-es cikkek
  2010-es cikkek
  2009-es cikkek

  Ha a hang a munkaeszköz - Milyen munkakörben ajánlott foniátriai vizsgálat?

  Valószínűleg mindannyian szenvedtünk már rekedtségtől vagy torokfájástól, ami miatt a hangképzés is megnehezedett vagy fájdalmassá vált. Bizonyos szakmákban ez különösképp kellemetlen, ezért nagyobb odafigyelést érdemel a hangképző szerv és ajánlott a rendszeres foniátriai szűrővizsgálat. Melyek ezek a szakmák és mi is az a foniátria?

  Professzionális hanghasználók

  Azokat az személyeket, akik hivatásuk miatt különösen sokat használják a hangjukat, professzionális hanghasználóknak nevezzük. A műsorvezetők, tanárok, óvónők, énekesek, értékesítők, politikusok, telemarketingesek, recepciósok, közvéleménykutatók, színészek, előadóművészek, lelkipásztorok, vezetők és bárki, aki sokat tárgyal vagy gyakran előadást tart professzionális hanghasználónak tekinthető. Számukra a rekedtség, hangkifáradás vagy a nem kellően terhelhető hang a megélhetésüket fenyegeti. Ha valaki olyan pályára készül, ahol sokat kell a hangját használnia, annak mindenképp érdemes egy előzetes foniátriai alkalmassági vizsgálatra elmenni, illetve annak is ajánlott a rendszeres szűrővizsgálat, aki már professzionális hanghasználó.

  Milyen munkakörben ajánlott foniátriai vizsgálat?

  Foniátriai vizsgálat

  A foniátria a fül-orr-gégészet egyik szakterülete, mely a hangképzési zavarok mellett a nyelési problémákkal is foglalkozik. A foniáterek különleges szaktudáson túl speciális eszközökkel is rendelkeznek, mint például a stroboszkóp, ami egy philadelphiai kutatásban vizsgált esetek egy harmadában segítséget nyújtott  a diagnózis felállításában vagy abban, hogy milyen kezelést választott az orvos. A professzionális hanghasználók számára ezért is különösen fontos, hogy olyan fül-orr-gégésszel vizsgáltassák magukat, akik foniáter szakvizsgával rendelkeznek vagy nagy gyakorlatot szereztek a hang vizsgálatban.

  Mi jelenthet veszélyt a hangra?

  Az olyan általános problémák mellett, mint például a garatgyulladás, mandulagyulladás, allergia vagy a reflux, a professzionális hanghasználóknak más, a hangjukra veszélyt jelentő körülményekkel is számolni kell. Az ő esetükben gyakoribbak a gége apró ereinek sérülései és ezek következményei, valamint a gégegyulladás. Ennek leggyakoribb oka a hang túlerőltetése vagy nem megfelelő használata. Ezért fontos, hogy akiknek sokat kell beszélni, sajátítsák el a megfelelő légzés technikát, mindig melegítsék be a hangjukat, kerüljék a dohányzást, illetve lehetőség szerint próbálják nem erőltetni a hangjukat zajos környezetben. Ez az úgynevezett “hanghigiéné”. 

  Foniátriai vizsgálat

  Kezelési lehetőségek

  A különböző problémákra elég lehet beszéd- vagy énekesek esetében énekterápia, de bizonyos esetekben gyógyszeres kezelésre vagy műtéti beavatkozásra van szükség. Például helytelen hangképzés esetén logopédus végzettségű hangterapeuta segítségével elérhető, hogy kevésbé fáradjon el a páciens hangja. Ha refluxot, allergiát vagy fertőzést diagnosztizálnak a hangprobléma hátterében, akkor általában életmódbeli tanácsadás vagy gyógyszeres kezelés kerül előtérbe. A megfelelő diagnózis felállításához és a kezelés kiválasztásához mindenképpen javasolt felkeresni egy foniáter szakorvost annak, akinél tartós rekedtség vagy hangváltozás áll fenn. Ilyen esetben rendkívül lényeges esetleges daganatos elváltozás kiszűrése! Nem professzionális hanghasználóknál is kiemelendő, hogy három hétnél tovább fennálló tartós rekedtség vagy hangpanasz esetén adott esetben életet menthet a fül-orr-gégész felkeresése. 

  Ez a cikk Dr. Miltényi Csilla fül-orr-gégész szakorvos közreműködésével készült.

   

  Szeretne első kézből értesülni:

  • aktuális kedvezményes vizsgálatainkról
  • szakértőink prevenciós cikkeiről
  • feliratkozott pácienseink részére elérhető exkluzív tartalmakról
  • szakmai újdonságainkról?

  Iratkozzon fel hírlevelünkre most és május 31-ig 15% kedvezményt biztosítunk számos
  szakorvosi vizsgálatunk díjából! Feliratkozom!