2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Daganat kialakulhat akár a szemgolyóban is - Interjú Dr. Damjanovich Judit PhD szemésszel

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-06-03

    Szemünk a legfontosabb érzékszervünk, vörössége, fájdalma, váladékozása vagy látásunk romlása esetén keressük fel leggyakrabban a szemészetet. Az általános panaszokon túl Dr. Damjanovich Judit PhD szemész, egyetemi docens beszél a szürke- és zöldhályog különbségeiről, a szemészeti daganatokról és a szűrővizsgálatok fontosságáról.

    Az általános orvosi végzettség megszerzése után a számos szakterület közül miért a szemészetre esett a választása? Mitől különleges az ön számára ez a szakirány?

    Az egyetem befejezése előtt nagymamámat szürkehályoggal műtötték, és annyira látványosan javult a látása, hogy a szemészetet választottam, amit azóta sem bántam meg.

    Damjanovich Judit dr.
    Dr. Damjanovich Judit PhD szemész szakorvos

    Milyen panaszokkal keresik fel leggyakrabban a szemész orvosokat a páciensek? Milyen egészségügyi problémák, betegségek állnak ezek hátterében?

    A paciensek általában látásromlás, fájdalom, vörös szem, váladékozás, vagy úszkáló homályok miatt keresik fel a szemorvost. A panaszok alapját legtöbbször könnyen kezelhető, egyszerű elváltozások képezik, ritkább esetben összetett probléma áll a háttérben. Bár az utóbbiak nem gyakoriak, minden esetet érdemes körültekintően kivizsgálni, hiszen szisztémás betegség okozta súlyos elváltozás is okozhat ilyen tüneteket.

    A szürke- és a zöldhályog gyakran okoznak látászavarokat. Miben különbözik a két betegség? A páciensek maguk is észlelhetik a különbséget a tüneteikben?

    A szürkehályog a szemlencse elszürkülése, a zöldhályog pedig egy komplex betegség, amely szemcseppekkel vagy műtéttel kezelhető, de nem gyógyítható. 

    Előbbi az életkor előrehaladtával szinte mindenkinél megjelenik, egyes betegségeknél és traumát követően fiataloknál is előfordulhat, látásromlással jár. Műthető, az operációt követően jelentős javulás várható, ha nincs egyéb a látást rontó betegsége a páciensnek.

    A zöldhályog jelentkezhet hirtelen kialakuló szemkörnyéki fájdalommal, jelentős látásromlással, tág pupillával, amelyhez esetleg hányinger és hányás is társulhat. Ez az állapot a glaukómás roham, amely azonnali orvosi ellátást igényel. A panaszok oka a hirtelen megemelkedő szemnyomás. Ha valaki a lámpák körül gyakran lát színes karikákat, szintén lehet a zöldhályog észrevehető jele.

    A betegség azonban általában nem észrevehető formában jelentkezik, ezért fontos a rendszeres szemnyomásmérés és a szemészeti vizsgálat. A kezelés bár a kórt nem gyógyítja, de a látótérkiesések kialakulását minden esetben lassítja. A páciensek csak ritkán észlelhetik a két egészségi probléma közötti különbséget. A zöldhályog gyanúja szemészeti szűrővizsgálat során merül fel, a diagnózis felállításához pedig további speciális vizsgálatokra van szükség. Ez a fajta hályog azonban a leggondosabb kezelés mellett is vezethet jelentős látáscsökkenéshez ill. vaksághoz.

    Önnel együtt az országban összesen 3 orvos műveli a szemészeti onkológia nagyon speciális szakterületét. Milyen különleges ismeretekre van szükség a szem daganatainak vizsgálatához, gyógyításához?

    Pontosítok, a szemgolyóban levő, felnőttkori daganatok diagnosztizálásának speciális szakterületét műveljük hárman. A szemben ritkák az onkológiai elváltozások, de nagyon komoly következményei vannak. Mivel nem gyakoriak, ezért speciális környezetben hosszú ideig kell tanulni róluk, és ez a tanulás soha nem ér véget.

    szemészeti betegségek

    A szemre jellemző daganatoknak mik a legjellemzőbb típusai? Milyen okból alakulnak ki és mennyire veszélyesek?

    A felnőtteknél ezek a tumorok lehetnek elsődleges, a szemben keletkező daganatok vagy az eredetileg máshol megjelenő rákos elváltozás áttétei. A szemgolyóban kialakuló rosszindulatú daganatok ritkák, panaszt is ritkán okoznak, ezeket ma is legtöbbször rutin szemészeti vizsgálat során fedezzük fel. Ezért fontos a rendszeres szemorvosi szűrővizsgálat. A szemben levő daganatok egy része azonban a legnagyobb gondosság mellett is csak viszonylag nagy méret mellett vehető észre.

    A szem rákos megbetegedéseinek kialakulási esélye csökkenthető valamilyen módon? A megelőzés érdekében mit tanácsolna?

    A szemhéjak bőrében, valamint a kötőhártyában kialakuló rosszindulatú daganatok egyértelműen összeköthetőek az UV fény kitettséggel. Javaslom a napszemüveg viselését nem csak a nyári időszakban. A szem többi területének esetében a rendszeres szűrővizsgálat segíthet.

    A szemészeti praxis mellett egyetemi oktatóként és kutatóként is tevékenykedett a Debreceni Egyetemen, tehát az új felfedezések és a tudás átadása egyaránt fontos az ön számára. Mit gondol az elmúlt évtizedekben a szemészet területén mik voltak a legfontosabb felfedezések, technológiai megoldások, amelyek a fiatal orvosgenerációk számára bíztató lehetőségeket teremtettek?

    A szemészetben nagyon gyors a fejlődés, mind műtéttechnikai értelemben, mind a gépparkot tekintve. A számos új vizsgálómódszer közül talán az OCT - optikai koherens tomográf - hozta a legnagyobb áttörést a szemészeti diagnosztikában. A hatalmas technikai fejlődés mellett sem szabad elfelejteni, hogy az orvos célja a beteg panaszainak csökkentése és ha lehet, akkor a betegség maradéktalan gyógyítása.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont