2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Az erős menstruáció lehetséges okai

    Létrehozás dátuma: 2022-02-28

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-06-20

    A menstruáció a női lét természetes velejárója, ám előfordulhatnak rendellenességei, például erős vagy hosszantartó lehet a vérzés. Ez nem csak kellemetlenségekkel jár, de számos probléma állhat a háttérben, melyeket jobb mihamarabb kivizsgálni.

    Az átlagos női nemi ciklus 28 napig tart, de a legtöbb nőnél ettől kicsit rövidebb vagy hosszabb ez az időtartam, vagyis plusz-mínusz 1 héten belül következik be a menstruációs vérzés. Ilyenkor 4-7 nap alatt kb. 40 milliliter (2-3 evőkanálnyi) vért veszít egy nő. Azonban erős vagy hosszabb ideig tartó menstruáció során akár 80 milliliterre is nőhet ez a mennyiség. Szaknyelven ezt nevezik hypermenorrhoeának. A rendszeres nagyobb mennyiségű vérveszteség miatt vashiányos vérszegénység is kialakulhat, ami fáradékonyságot és gyengeséget vonhat maga után.

    Az erős menstruációs vérzés tünetei

    Erős menstruáció esetén gyakrabban, akár óránként is átnedvesedhet a betét vagy a tampon, esetleg az éjszaka folyamán is cserélni kell őket vagy együttes használatukra is szükség lehet. Ha két óra alatt négy vagy több tampont, betétet kell felhasználni, akkor mihamarabb orvoshoz kell fordulni, mert az ilyen mértékű vérvesztés veszélyes lehet. Az erős vérzés mellett szintén figyelmeztető jel, ha 2,5 centiméternél nagyobb méretű alvadtvér-darabok hagyják el a testet, valamint a 7 napnál tovább tartó menstruáció se tekinthető normálisnak, valamilyen egészségügyi probléma lehet a háttérben, amivel érdemes felkeresni az orvost.

    Erős menstruáció lehetséges okai

    Az erős vagy hosszantartó menstruáció lehetséges okai

    Anovuláció

    Anovulációról akkor beszélünk, ha egyáltalán nem következik be peteérés a tüszőfejlődés során. Az anovuláció leggyakrabban kamaszkorban, a menstruációs folyamat megindulása után, illetve a menopauzához közeledve fordul elő. A rendszertelen peteérés hátterében azonban policisztás ovárium szindróma (PCOS) is állhat, ami együtt járhat a zsírsejtek csökkent inzulinérzékenységével. A PCOS elsősorban bőr- és nőgyógyászati tüneteket, valamint elhízást okozhat, de egy egész szervezetet érintő anyagcsere-betegségről van szó, amit érdemes minél hamarabb kezelni a későbbi szövődmények elkerülésének érdekében.

    Abnormális szövetek a méhben

    A különböző többségében jóindulatú sejtburjánzások a méhben szintén erős menstruációs vérzést okozhatnak. A leggyakoribb ilyen elváltozások a polypok, a méh üregébe beboltosuló, apró myoma göbök és a méhnyálkahártya megvastagodása, túlnövése. Utóbbi a méhtestrák előjele is lehet, ezért fontos a korai diagnózis és a kezelés mihamarabbi megkezdése.

    Endometriózis

    Endometriózisról akkor beszélünk, ha a méh belső nyálkahártyája (endometrium) a méh üregén kívül is megjelenik. Ez a nyálkahártya szintén reagál a hormonális változásokra, a menstruáció jelentősen fájdalmasabbá és erősebbé válhat a következtében. A betegség a termékeny korban lévő nők 5-15 százalékát érinti, de jó eséllyel gyógyítható, ha korán felfedezik.

    Hormonzavar

    Hormonális hatásra megvastagodhat a méhnyálkahártya, aminek következtében erősebb vérzést lehet tapasztalni. Az ilyen zavarok hátterében pajzsmirigyproblémák vagy hormontermelő petefészek daganatok, petefészek cysták, esetleg koraterhesség állhat.

    Vérzékenység

    Az erős menstruációs vérzést véralvadási problémák is okozhatnak, melyeket kiválthatnak egyes gyógyszerek, de alacsony vérlemezke szám és bizonyos öröklődő betegségek is lehetnek a hátterükben.

    Hogyan tud segíteni a nőgyógyász?

    A nőgyógyászati fizikai vizsgálat után további teszteket is szükségesnek láthat az orvos, például vérvételt, ultrahangos vizsgálatot vagy méhbiopsziát kérhet a pontos diagnózishoz.

    A leggyakoribb női ráktípusok szűréssel megelőzhetők

    A nőgyógyász segít kiválasztani a többféle kezelési lehetőség közül az optimálisat, ami függ az erős vérzést kiváltó tényezőktől, valamint a páciens korától, állapotától és élethelyzetétől. Elsősorban gyulladáscsökkentő gyógyszereket, hormontablettákat vagy méhösszehúzókat javasolnak, de hatástalanságuk esetén műtéti megoldásra lehet szükség.

    A cikk Dr. Hunka Rezső nőgyógyász közreműködésével készült.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont