• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Cikkek
  2022-es cikkek
  2021-es cikkek
  2020-as cikkek
  2019-es cikkek
  2018-as cikkek
  2017-es cikkek
  2016-os cikkek
  2015-ös cikkek
  2014-es cikkek
  2013-as cikkek
  2012-es cikkek
  2011-es cikkek
  2010-es cikkek
  2009-es cikkek

  A petefészekrák 7+1 tünete

  A petefészekrák az ötödik leggyakoribb rákos megbetegedés a nők körében, ugyanakkor a halálozási statisztikában vezető helyet foglal el a nőgyógyászati daganatok között. Általában a menopauza után, az 50-60 éves nőknél jelentkezik, de előfordulhat fiatalkorban is. A petefészekrák nagyon korai stádiumában tünetmentes lehet, továbbá az első jelek nagyon hasonlíthatnak általános nőgyógyászati problémák panaszaira. Ebből kifolyólag sokszor nehéz felismerni a petefészekrákot, pedig a korai diagnózis rendkívül fontos ilyen betegségek esetén.

  A petefészek daganatai között előfordulnak jó- és rosszindulatúak egyaránt. Az utóbbi kategóriába tartozók képesek áttéteket képezni és végsősoron rákos megbetegedést okozni. Nagyobb a rizikó azoknál a nőknél, akik elmúltak 40 évesek, illetve akik 35 éves kor után vagy soha nem szültek gyereket. Növeli a kockázatot, ha a családban vagy a kórtörténetben előfordult valamilyen urológiai daganat, mell- vagy vastagbélrák. Bizonyos genetikai tényezők szintén hajlamosíthatnak, de a változókor után kapott hormonterápia vagy a termékenységet elősegítő kezelések is fokozzák a petefészekrák kialakulásának valószínűségét. Mivel a betegséget nehéz felfedezni, sajnos az esetek 70 százalékában már előrehaladott állapotban kezdik meg a gyógyítást. 

  A petefészekrák lehetséges tünetei

  1. Fájdalom

  A petefészekrák következtében különböző testrészeken jelentkezhet fájdalom. Ez lehet görcs vagy nyomás érzete a has, a hát vagy a medence területén. Az együttlét során tapasztalható kellemetlenség szintén intő jel, aminek az okát célszerű kivizsgálni.

  Petefészekrák

  2. Puffadás

  A hasi terület megdagadhat, felpuffadhat vízfelszaporodás következtében.

  3. Vizelési problémák

  Előfordulhat, hogy a vizelési inger gyakrabban és/vagy nagyon hirtelen jelentkezik.

  4. Táplálkozási változások

  Egyeseknél a petefészekrák tüneteként problémát okozhat az evés. Korai jóllakottság érzetet tapasztalhatnak, mivel amikor már elég nagy a tumor, akár a gyomrot is nyomhatja. Ezen túl egyéb emésztési zavarokat, gyomorrontást is tapasztalhatnak, sőt szorulással is küzdhetnek a női páciensek a betegség következtében.

  5. Fáradtság

  A petefészekrák során a növekvő daganatoknak hatalmas energiaigényük van, ennek következtében extrém fáradtság, kimerültség is megjelenhet a betegeknél. Viszonylag ritkábban tapasztalható ez a tünet.

  6. Menstruációs változások

  Ha a periódus hossza eltér a megszokottól, a vérzés rendszertelenné válik vagy a normálisnál sokkal erősebb, az számos nőgyógyászati probléma tünete lehet, akár a petefészekráké is.

  Petefészekrák

  7. Szokatlan hüvelyi váladékozás

  A hüvely vérzése, különösképpen a menopauza után intő jel lehet, de más rendellenes váladék észlelése is előfordulhat. Bár nem tartoznak az általános tünetek közé, mindenképpen érdemes számolni a petefészekrák lehetőségével is.

  +1. Testtömeg csökkenés

  Bár sokan örülnének annak, ha tudnának fogyni pár kilót anélkül, hogy ezért le kellene mondaniuk kedvenc ételeikről, valójában az indokolatlan testsúlycsökkenés a rákos megbetegedések tünete is lehet.

  Mit tegyünk, ha észleljük valamelyik tünetet?

  Mivel a felsorolt szimptómák számos más nőgyógyászati betegségre is utalhatnak, semmiképp nem szabad kétségbe esni, de mindenképp ajánlott felkeresni egy nőgyógyászt, ha a panaszok kezelés hatására sem múlnak és valamelyik veszélyeztett csoporthoz tartozunk. A petefészekrák szűrésében kiemelkedő fontosságú az ultrahangvizsgálat, valamint gyanú esetén a vérvétel után a tumormarkerekre összpontosul az orvosok figyelme. Ha elegendő bizonyíték utal petefészekrákra laparoszkópos műtéti beavatkozásra kerül sor, melyet sugár- vagy kemoterápia egészít ki.

  Ez a cikk Dr. Vajda György PhD nőgyógyász közreműködésével készült.

  Érdekesnek találta az olvasottakat? Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből kedvezményes szolgáltatásainkról, híreinkről, prevenciós tanácsainkról!