2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Április 10. a nemzeti rákellenes nap - Életmódváltással a daganatok ellen

    Létrehozás dátuma: 2022-04-07

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-06-20

    Minden év április 10-én tartja Magyarország a nemzeti rákellenes napot, mivel a hazai rákkutatás egyik úttörője és az Országos Rákbizottság alapítója, Dr. Dollinger Gyula, ezen a napon született 1849-ben. Ebből az alkalomból országszerte számos egészségsétát szerveznek figyelemfelhívó céllal, de akadnak, akik a futást, a biciklizést vagy valamilyen egyéb testmozgást választanak. Azonban a megelőzéshez nem elég ilyen akciókra elmenni, hanem aktívan tenni kell egészségünkért a megfelelő életmód megválasztásával és a szűrővizsgálatokon való részvétellel.

    Április 10. a nemzeti rákellenes nap

    A rákbetegségekhez kapcsolódó halálozási mutatók nagymértékben javulhatnának a szűrővizsgálatoknak köszönhetően, mivel így a klinikai tünetek megjelenése előtt már felfedezhetőek a daganatos elváltozások. A korai diagnózis pedig jelentősen javítja bizonyos ráktípusok esetén a kezelések hatékonyságát és ezáltal a túlélési esélyeket. A szűrővizsgálatok célja az egészségi állapot ellenőrzése, hogy a bajra minél hamarabb fény derüljön, de a daganatok kialakulásának esélyét önmagában nem csökkenti. Azért, hogy ezeken a szűréseken kisebb eséllyel mutassanak ki valamilyen elváltozást, az egészséges életmódra való törekvéssel lehet a legtöbbet tenni.

    Vajon melyek a legfontosabb lépések, melyeket a daganatok kialakulása ellen tehetünk?

    A dohányzás kerülése

    A dohányzás a rákos halálesetek 21 %-áért felelős világszerte, ezért került első helyre a listában. A dohányosok kb. fele veszti életét valamilyen betegségben, ami káros szenvedélyük miatt alakult ki, és átlagosan 13 évvel rövidül meg az életük ennek következtében. A tüdőrák kialakulásában a legjelentősebb rizikófaktor a dohányzás, mivel a megbetegedések kb. 90%-a összefüggésbe hozható vele.

    Egészséges táplálkozás

    Arra még nincsenek egyértelmű bizonyítékok, hogy milyen ételek, vitaminok segíthetik a rákmegelőzést, az viszont bizonyos, hogy az elhízás növeli a daganatos betegségek kialakulásának esélyét. Összesen 13 ráktípus esetében bizonyították, hogy a túlsúly magasabb kockázati tényezőt jelent. Köztük a gyomor-, vastagbél-, pajzsmirigy-, petefészek-, mell- és a legrosszabb túlélési arányokkal rendelkező hasnyálmirigyrák kockázata is növekszik. A legnagyobb mértékben azonban a nyelőcsőben kialakuló adenokarcinómák és a méhtestrák kialakulásának esélyét növeli az elhízás.

    Fizikai aktivitás

    Becslések szerint a rákos halálesetek 5%-a összefüggésbe hozható az ülő életmóddal, és a csökkent fizikai aktivitás pedig egyértelműen növeli a rákos megbetegedések esélyét. Bár az, hogy a daganatok kialakulásának valószínűségét pontosan mennyi testmozgással lehet csökkenteni, ma még nem ismert, de általában naponta legalább fél óra mozgást ajánlanak a különböző szakértők. Ez lehet akár egy közeli parkba tett séta is vagy egy otthon elvégzett könnyű torna. Számos kutatás a heti legalább 1 órás, mérsékelt intenzitású fizikai aktivitást javasolja. Ez nem csak elsődleges megelőzést szolgál, de a már kialakult és műtött/gyógyult daganat kiújulásának kockázatát is csökkenti.

    Április 10. a nemzeti rákellenes nap

    Az alkoholfogyasztás mérséklése

    Magyarországon rengetegen küzdenek alkoholfüggőséggel, ami önmagában is súlyos probléma, de emellett az alkoholfogyasztás számos rákbetegség kialakulásának esélyét is növeli. Ezért a mérsékelt fogyasztás ajánlott, de még jobb, ha teljes mértékben kizárjuk az életünkből az ilyen italokat.

    Védőoltások

    Becslések szerint világszerte a daganatos betegségek 13%-áért felelős valamilyen vírus. Ezek közül jól ismert a humán papilloma vírus (HPV), amely akár méhnyakrákot is okozhat nőknél. Szerencsére ez ellen oltással is védekezhetünk, amit ma már a lányok mellett a hetedikes fiúk is ingyen igényelhetnek. A májdaganatokat gyakran a hepatitis B vírus okozza, ami ellen szintén létezik védőoltás, és a megelőzés egyik legfontosabb eszköze.

    Az életmódváltás nem csak a rák ellen védhet

    A rák elleni küzdelemben fontos, hogy hagyjuk el a káros szokásokat, mint pl. a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás, valamint helyettesítsük őket egészséges tevékenységekkel, például testmozgással. Azon túlmenően, hogy így csökkenthetjük a daganatos elváltozások kialakulását, ezen változtatásoknak rengeteg egyéb pozitív hatása is van. A testmozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás alakformáló hatása miatt önbizalomnövekedés is tapasztalható. Az elhízás megakadályozásával és a dohányzás abbahagyásával jelentősen csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségekre való hajlam, melyek még a ráknál is több emberéletet követelnek Magyarországon. Összefoglalva: az életmódváltással csökkenthető a rákos megbetegedések esélye, de testi és lelki egészségünk teljes egészére pozitív hatást gyakorolnak ezek a változások.

    A cikk Dr. Kocsis Judit PhD onkológus szakorvos közreműködésével készült el.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont