2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Csontritkulás: a csontok néma betegsége

    Létrehozás dátuma: 2022-04-14

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-06-20

    A csontritkulás hazánkban minden tizedik embert érint, de a korai formákat is számítva még ennél is gyakoribb lehet az előfordulása. A páciensek sokszor hosszú ideig nem tapasztalnak tüneteket, ezért nem is tudnak a betegségükről, pedig az idejében felfedezett csont vesztési folyamatok megfelelő kezeléssel gyógyíthatóak.

    Csontritkulás során csökken a csontok kalcium tartalma, ami miatt fokozódhat a törési kockázat. Sokszor a betegek az első csonttörés után szereznek tudomást a problémájukról, de a szakemberek számára a háti görbület fokozódása, vagy a testmagasság csökkenése már árulkodó jel lehet. A pontos diagnózis felállításához alkalmas módszer a csontsűrűség vizsgálata, vagyis az oszteodenzitometria. Ennek segítségével az orvosok pontos, számszerűsített adatokat kapnak a csontok állapotáról.

    csontritkulás, a csontok néma betegsége

    Hogyan zajlik a csontsűrűségvizsgálat?

    Az oszteodenzitometria röntgensugárzás segítségével kivitelezett fájdalommentes mérés, amely kb. 15 percet vesz igénybe.  A vizsgálat olyan esetben nem végezhető el, amikor röntgensugárzással kapcsolatban bármilyen ellenjavallat fennáll (például a várandósság). A régebben csak alkaron végzett vizsgálat volt, ezt felváltotta a pontosabb adatokat szolgáló 3 régióban történő mérés (a csípőtájék, az ágyéki gerinc és az alkar műszeres vizsgálata). A legtöbb felderítetlen törés a csigolyák területén fordul elő.  A kialakult törés legtöbbször fájdalmat okoz, a későbbiekben fokozott háti görbületet (kifózist) eredményezhet. A következményes rossz tartás során megváltozik a törzs egyensúlyi helyzete és állandósuló háti fájdalom jelentkezhet.

    Mikor beszélünk csontritkulásról?

    Az oszteodenzitometria során számos paraméter meghatározása történik. Ebből kiemelendő a T-score érték mérése, mely alapján három csoport különíthető el. Az első kategóriába a „-1”-es értékig a normál, egészséges csontozatú páciensek tartoznak. Akik esetében a T-score „-1” és „-2,5” közötti, átmeneti zónába sorolhatók, vagyis a csontvesztés megindult, ez az oszteopénia állapota.  A „-2,5”-ös értéktől beszélünk oszteoporózisról, csontritkulásról. Ez a csoport kezelendő, mivel ilyen esetben nagyobb mértékű csontvesztés áll fenn.

    Hogyan változik csontjaink összetétele az élet során?

    A csonttömeg gyerekkorban folyamatosan növekszik, majd fiatal felnőttkorban beáll egy egyensúlyi állapot. 50 éves kor környékén, illetve hölgyeknél a menopauza után elindulhat a csontvesztés folyamata. A csontsűrűség mérés ezért ebben a korban ajánlott, de bizonyos autoimmun és hormonális betegségek, pajzsmirigy túlműködés és felszívódási zavarokkal járó bélbetegségek esetén, D-vitamin hiányos állapotokban korábban is érdemes elvégezni a vizsgálatot. Hogy kinél alakul ki a csontritkulás, azt a csonttömeg, a genetikai háttér és az életmód határozza meg. 

    csontritkulás, a csontok néma betegsége

    Megelőzhető-e a csontritkulás?

    Aki tenni szeretne a csontvesztés ellen, annak helyes táplálkozással, a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás kerülésével, a megfelelő mennyiségű mozgással, van lehetősége megóvni csontjai egészségét. A mozgáshiány következtében előtérbe kerülnek a csont anyagcseréjében a lebontó folyamatok, míg a rendszeres mozgás (például 1,5-2 óra gyaloglás) a csontfelépítő folyamatokat aktiválja. Tejtermékek, olajos magvak (mandula, dió, mogyoró, mák, mákolaj) fogyasztásával természetes formában pótolható a kalcium, melyből naponta 1000-1500 mg a maximális szükséglete a felnőtt szervezetnek. Az ajánlott napi adagot nem célszerű átlépni, ezért csak akkor alkalmazzunk kalcium tartalmú étrend kiegészítőket, ha az étkezések során nem viszünk be elegendő mennyiséget. Amennyiben kialakult a csontritkulás, már gyógyszeres kezelés szükséges, ez kiegészítendő mozgásterápiákkal, melyek által összességében sikerrel kezelhető az oszteoporózis.

    A cikk Dr. Szijártó Katalin reumatológus, fizioterápiás szakorvos közreműködésével készült.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Hagyja maga mögött a téllel együtt a betegségeket is!

    Fül-orr-gégészeti, ortopédiai, sebészeti és proktológiai vizsgálatok 20% kedvezménnyel!