2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Szemünkre is veszélyes a magas vérnyomás

    Létrehozás dátuma: 2022-04-28

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-06-20

    A magas vérnyomás a népesség több mint 15%-át érinti hazánkban. A betegség tünetmentes, de súlyos következményei lehetnek, mint például stroke vagy vesekárosodás, valamint a szem egészségét is veszélyeztetheti a tartósan fennálló kezeletlen magas vérnyomás.

    Szemünk az az érzékszervünk, amely a környezetünkből érkező legtöbb információt dolgozza fel. Segítségével ismerjük fel már messziről ismerőseinket, de egy idegen környezetben is a vizuális adatok segíthetnek a tájékozódásban és a veszélyforrások felismerésében. Látásunk romlása vagy elvesztése ezért nagyfokú bizonytalanságot eredményezhet és jelentősen csökkentheti az életminőséget. A magas vérnyomásban szenvedőknek ezért fontos, hogy odafigyeljenek az állapotukra, mivel a betegség számos szemészeti problémához, akár teljes látásvesztéshez is vezethet. Szervezetünkben a szemfenék ereit képesek az orvosok egyedül, nem invazív módon, egyszerűen megvizsgálni, és a látottakból következtethetnek a többi szerv érrendszerének állapotára, így ez a vizsgálat kiemelt fontosságú magas vérnyomásban szenvedők számára.

    Szemünkre is veszélyes a magas vérnyomás

    Milyen szemészeti tünetek hátterében állhat magas vérnyomás?

    A szem kötőhártyavérzésének különböző okai lehetnek, nem minden esetben a magas vérnyomás a kiváltó ok, de az emelkedett érték megterheli az erek falát, akár repedéshez is vezethet. A kötőhártyában kialakult bevérzések nem befolyásolják a látást, legtöbbször maguktól gyógyulnak, de mindenképp érdemes elmenni kivizsgálásra ilyen esetben. Vérnyomásproblémára utalhat még átmeneti vakság és látászavar is, ritkán magas vérnyomás következtében a szemgolyóban is kialakulhat vérzés, amely homály vagy folt látáshoz vezethet.

    Milyen változások következnek be a szem érhálózatában a magas vérnyomás miatt?

    Ha a kóros vérnyomásértéket időben kezelik megelőzhető, hogy bármilyen tartós elváltozás kialakuljon. Tartósan magas vérnyomás esetén viszont az érfalak kezdetben meszesednek, majd megvastagodnak és egyenetlenné válnak. Ennek következtében érelzáródás és vérzések alakulhatnak ki, a szem ideghártyájának vérellátás nélkül maradt területei elhalhatnak. Az így kialakult látásromlást tovább fokozhatja a látóidegfő vérellátási zavar miatti ödémája.

    Szemünkre is veszélyes a magas vérnyomás

    A cukorbetegség súlyosbító hatása

    A magas vérnyomás gyakran jár együtt cukorbetegséggel, ami további károsodásokat eredményezhet a szem hajszálereinek állapotában. A kóros vércukorszint okozta érkárosodások és érelzáródások oxigénhiányos állapothoz vezethetnek, szemfenéki bevérzés és látásvesztés is kialakulhat. A cukorbetegek körében 25-ször gyakrabban alakul ki vakság, ezért fontos, hogy időben felismerjék és megfelelően kezeljék a betegséget. A páciensek részéről fontos az együttműködés, a szakembertől kapott étrendi és életmódbeli tanácsok követése.

    Egyéb szövődmények és a megelőzés fontossága

    A magas vérnyomás a szemfenék artériás és vénás érelzáródásának esélyét egyaránt növeli. Ezek az esetek szintén oxigénhiányos állapotokat eredményeznek, ezáltal látásvesztéshez vezethetnek. Az időskori makuladegeneráció szintén összefüggést mutat a magas vérnyomással. A makula, vagyis a sárgafolt a szem ideghártyájának egy nagyon érzékeny területe, az éleslátás helye. A betegség napjainkban az időskori látásromlás vezető oka.
    Ahhoz, hogy a magas vérnyomás súlyos szövődményeit elkerüljük fontos, hogy ne csak egy infarktus vagy stroke után kezdjünk el foglalkozni a betegséggel. A magas vérnyomás könnyen diagnosztizálható és kezelhető. Rendszeres szűrő- és kontrollvizsgálatokkal, valamint a megfelelő kezeléssel és életmódbeli változtatásokkal kordában tartható a betegség.

    A cikk Dr. Damjanovich Judit PhD szemész szakorvos közreműködésével készült el.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Hagyja maga mögött a téllel együtt a betegségeket is!

    Fül-orr-gégészeti, ortopédiai, sebészeti és proktológiai vizsgálatok 20% kedvezménnyel!