• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Cikkek
  2022-es cikkek
  2021-es cikkek
  2020-as cikkek
  2019-es cikkek
  2018-as cikkek
  2017-es cikkek
  2016-os cikkek
  2015-ös cikkek
  2014-es cikkek
  2013-as cikkek
  2012-es cikkek
  2011-es cikkek
  2010-es cikkek
  2009-es cikkek

  A gyermekkori elhízás komoly veszélyeket rejt magában

  A gyermekkori elhízást gyakran nem vesszük elég komolyan. Úgy gondoljuk, hogy azt a pár plusz kilót majd idővel kinövi a gyermek, vagy, hogy azok a cuki kis hurkák még jól is állnak neki. Pedig az elhízás már gyermekkorban is komoly problémát okozhat mind testileg, mind pedig lelkileg egyaránt. A május 15-i európai elhízás elleni nap alkalmából intézetünk belgyógyász szakorvosát kérdeztük, hogy miért olyan fontos, hogy időben kezeljük a problémát és milyen káros hatása van a túlsúlynak a gyermekek egészségére nézve.

  „Az elhízás sajnos egyre több gyermeket érint, köszönhetően a helytelen táplálkozásnak és a mozgásszegény életmódnak. Gondoljunk csak bele! Ahová csak lehet, autóval megyünk, a gyermekünk éhségét gyakran csillapítjuk gyorséttermi ételekkel, a mozgás vagy a hétvégi kirándulások helyét átvették a számítógépes játékok és a nassolnivaló is inkább édesség, mint friss gyümölcs. Ráadásul a testsúlynak még az sem kedvez, ha gyermekünk nem kerül időben ágyba, vagy ha túl sok stressz éri őt. A fejlődő szervezet számára nélkülözhetetlen, hogy a rossz szokásokról lemondjunk és mintát mutatva áttérjünk az egészséges életmódra. Az elhízás ugyanis több, mint esztétikai probléma. Már gyermekkorban súlyos betegségeket okozhat, amely kihathat a csemeténk felnőtt életére is” – mondta Dr. Menyhárt Orsolya, intézetünk belgyógyász szakorvosa.

  Európai elhízás elleni nap

  Miért alakulhat ki a gyermekeknél túlsúly?

  A gyermekkori elhízásért a legritkább esetben felelősek bizonyos endokrin, genetikai vagy egyéb betegségek. A plusz kilókért leginkább az alábbi okok tehetők felelőssé:

  • genetikai fogékonyság
  • mozgásszegény életmód
  • fokozott szénhidrátbevitel
  • TV és számítógép előtt töltött órák száma
  • gyermekkori túlkalorizálás
  • kevés zöldség- és gyümölcs fogyasztás
  • nem megfelelő alapanyagok használata
  • gyakori gyorséttermi étkezés

  Milyen problémát okozhatnak a plusz kilók?

  A gyermekkori elhízás már kamaszkorban is okozhat szív-és érrendszeri problémákat, magas vérnyomást, cukorbetegséget, ízületi károsodást és megnövelheti az agyvérzés, stroke és a metabolikus szindróma kockázatát. A plusz kilók csökkenthetik a várható élettartamot és számos egyéb betegség kialakulásáért lehetnek felelősek. Előfordulhat, hogy a gyermek idővel sem tudja majd kordában tartani a súlyát, a túlsúly miatt pedig társai kiközösíthetik, így az elszigeteltség lelki tünetekhez, agresszióhoz és egyéb pszichés panaszokhoz is vezethet. Az önbizalomhiányos, egyre inaktívabb gyermekre újabb plusz kilók szaladhatnak fel, és ez még tovább rontja a helyzetet.

  Európai elhízás elleni nap

  Mit tehetünk ellene?

  A legjobb, ha az egész család életmódváltásba kezd, hiszen nincs is motiválóbb, mint a szülői példa és a közös mozgás. Töltsünk minél több időt a szabadban kirándulással, biciklizéssel, készítsünk együtt egészséges ételeket és figyeljünk arra is, mi kerül az uzsonnás dobozba. Nagyon fontos tudni, hogy kisgyermekkorban nem megengedett a testsúly csökkentése, törekedjünk inkább arra, hogy a növekedés során a gyermekünk tartsa a súlyát, így a testarányok javulnak és elérhetjük a kívánt testösszetételt. A legalkalmasabb erre a serdülőkor, a nemi érés előtti időszak, utána ugyanis a testsúly rendezésének módja hasonló lesz a felnőttekéhez, csak sokkal lassabb ütemben.

  Mikor forduljunk orvoshoz?

  „Ha túlsúlyos a gyermekünk, javasolt egy alapos kivizsgálás annak érdekében, hogy kizárhassuk, valóban nem áll-e szervi ok az elhízás hátterében. A vizsgálattal időben kiszűrhetők az elhízás okozta szövődmények is, mint például a cukor- és zsíranyagcsere-zavar, a mozgásszervi következmények vagy a magas vérnyomás. Bizonyos esetekben akár szükség lehet pszichológiai vizsgálatra, valamint terápiára is, de a gyógyszeres kezelés ebben az életkorban még nem jellemző. Az orvos javaslatot tehet a gyógymódra is, így szakszerű segítséggel vághatunk bele az életmódváltásba és kezdhetünk el egy egészségesebb életet” – tette hozzá a doktornő.

  Érdekesnek találta az olvasottakat? Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből kedvezményes szolgáltatásainkról, híreinkről, prevenciós tanácsainkról!

  Helló Nyár! Helló Egészség!

  20% kedvezménnyel vegye igénybe nyári egészségkampányunk számos szakorvosi vizsgálatát Nagy Jenő utcai vagy Váci úti rendelőnkben!