2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Komplex gerincdaganat-műtét intézetünk szakkórházában, az Országos Gerincgyógyászati Központban 3D nyomtatott modellek segítségével

    Létrehozás dátuma: 2022-05-17

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-08-12

    A keresztcsonti gerincdaganatok igen ritkák, Magyarországon évente 1-2 új esetet diagnosztizálnak, ezért ellátásuk olyan centrumokban történhet, ahol a megfelelő tapasztalat, szaktudás és felszerelés is rendelkezésre áll. Intézetünk szakkórházában, az Országos Gerincgyógyászati Központban (OGK) a közelmúltban két ilyen műtétet is végeztek, melyek során a sebészek munkáját különleges, a tumort és környezetét megjelenítő 3D nyomtatott modellek segítették.

    Komplex gerincdaganat-műtét intézetünk szakkórházában
    Az In Silico Biomechanikai Laborban készített 3D-s modell a műtőben

    A keresztcsontot érintő elsődleges, vagyis a gerincből és annak alkotóelemeiből kiinduló daganatokat szövettani típusuk szerint két főbb kategóriába lehet besorolni: jó és rosszindulatú daganatok. Az utóbbi típus eltávolítása kihívást jelent még a legképzettebb gerincsebész számára is.  A porcból kialakuló Grade 1-es chondrosarcomákra (amilyen típusba tartozott mindkét operált beteg elváltozása is) jellemző a lassú növekedés és az alacsony áttétképzési potenciál, ezért nagy méretet érhetnek el, mielőtt felfedeznék őket. A konvencionális kezelések, sugár- és kemoterápiák leginkább gyorsan osztódó daganatos sejteket képesek elpusztítani, ezért ilyen esetekben alkalmazásuk nem hatékony, csak az operáció jelenthet megoldást. Egy ilyen nagy műtét komoly szakmai felkészültséget és együttműködést igényel a sebészek, a páciensek és a közreműködő személyzet részéről egyaránt.

    Intézetünk szakkórházában, az Országos Gerincgyógyászati Központban Dr. Lazáry Áron PhD, Dr. Szövérfi Zsolt PhD, Dr. Bánk András és Dr. Éltes Péter PhD gerincsebészek, Dr. Huszty Gergely PhD hasi sebész és Dr. Halmy Csaba plasztikai sebész közreműködésével végezték el a két beavatkozást.

    Komplex gerincdaganat-műtét intézetünk szakkórházában
    Dr. Bánk András, Dr. Éltes Péter és Dr. Lazáry Áron műtét közben

    Az keresztcsonti gerincdaganatok eltávolítása igen megterhelő a szervezet számára, ezért a páciensek részéről is igényel bizonyos előkészületeket. „Legtöbbször a lelki felkészülés az elsődleges, mivel esetenként a műtét során a daganat által érintett idegeket és ereket is el kell távolítani, aminek a következménye akár átmeneti vagy tartós bénulás is lehet – magyarázza Dr. Szövérfi Zsolt – Intézetünkben egy kiváló pszichológusokból álló csapat áll rendelkezésre ahhoz, hogy betegeink szakértő segítséggel nézhessenek szembe a mentális kihívásokkal.”

    A keresztcsont, a medence és a gerinc találkozásának bonyolult biomechanikai felépítése szükségszerűvé teszi, hogy a sebészek alaposan megtervezzék az műtét menetét. Ehhez sokszor nem elegendőek az MR és CT felvételek, ezért a gerincgyógyászatban pionír technológiának számító módszerrel, virtuális modellezéssel majd 3D nyomtatással, méretarányosan modellezik az érintett anatómiai struktúrákat, amelyek minden esetben egyénspecifikusak, az adott betegre jellemzőek. „Az évtizedes tapasztalat ellenére is sokat segít az orvosoknak az, hogyha műtét előtt kézbe vehetik vagy éppen a beavatkozás közben a műtőssegéd megmutatja a modellt – hangsúlyozta Dr. Éltes Péter – Korábban az idegtudományban kimutatták, hogy az érintésnek, vagyis a taktilis ingereknek nagy szerepe van a bonyolult geometriák megismerési folyamataiban, ezáltal komplex anatómiai viszonyok esetén növelhető a műtétek hatékonysága. Ezeket a 3D-s modelleket házon belül tudjuk elkészíteni, az In Silico Biomechanikai Laborban egy klinikai vizsgálat keretében. A labor és a kutatás egyik fő célja, hogy meghatározzuk milyen esetekben van igény ilyen modellekre.” A szakember hozzátette, hogy az MR és CT felvételekkel szemben sokkal informatívabbak és könnyebben befogadhatóak a páciensek számára ezek az élethű „szobrok”, ezért nagy szerepük van a betegoktatásban, a kommunikációban és a bizalom elnyerésében.

    Komplex gerincdaganat-műtét intézetünk szakkórházában
    Dr. Szövérfi Zsolt és Dr. Lazáry Áron műtét közben a 3D-s modellel

    A műtétet rehabilitációs folyamat követi, azonban a felépülés mellett figyelmet kell fordítani a daganatra is, mivel ekkor még nem jelenthető ki, hogy a betegséget legyőzték a páciensek. „Általában egy ilyen eset nem igényel utókezelést, azonban kontroll képalkotó vizsgálatokra szükség van – hívta fel a figyelmet Dr. Szövérfi Zsolt – Először azt kell ellenőrizni, hogy sikerült-e maradéktalanul eltávolítani a tumort, majd ezt követi a rendszeres utánkövetés, mivel igen magas a kiújulás veszélye. Ezért is fontos, hogy olyan centrumokban kezeljék keresztcsonti daganatokat, amilyen az OGK, mert a nem megfelelő ellátás miatt visszatérő daganatot sokszor nehezebb kezelni.

    Szerencsére Magyarországon kialakult egy olyan gyakorlat, hogy az Országos Gerincgyógyászati Központba küldik tovább a keresztcsonti daganatos pácienseket, illetve számos külföldi beteget is kezelünk hasonló betegséggel. Ez lehetővé teszi, hogy intézetünkben nagyobb gyakorisággal végezzünk ilyen műtéteket, ezáltal rendelkezésünkre áll a szükséges tapasztalat és rutin, ami a betegbiztonság, valamint a szakértő és színvonalas ellátás alapfeltétele.”


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Hagyja maga mögött a téllel együtt a betegségeket is!

    Fül-orr-gégészeti, ortopédiai, sebészeti és proktológiai vizsgálatok 20% kedvezménnyel!