2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Az önállóság feltétele a szakmai tudás - Interjú Molnár-Lovasi Rebeka dentálhigiénikussal

    Létrehozás dátuma: 2022-05-26

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-06-03

    Intézetünk fogászati ellátása dentálhigiéniai szolgáltatásokkal bővült, ennek kapcsán beszélgettünk Molnár-Lovasi Rebeka klinikai fogászati higiénikussal. Interjúnkban pályaválasztásáról, szakmai feladatairól és a leggyakoribb száj- és foghigiéniai problémákról kérdeztük.

    Ön elvégezte a fogászati asszisztens és a klinikai fogászati higiénikus képzést is. Miért döntött az egészségügy és azon belül is a fogászati területek mellett?

    Érdekelt az egészségügy, ráadásul jó kapcsolatom volt a fogorvosommal és az ott dolgozó fogászati asszisztenssel is. Már páciensként is nagyon megtetszett ez a munkakör, valamint további biztatást is kaptam tőlük, így én is ezt a szakmát választottam. Egy évvel később egy klinikai fogászati higiénikus képzést is elvégeztem azért, hogy tovább fejlesszem magamat és szakmai tudásomat.

    Az önállóság feltétele a szakmai tudás

    A dentálhigiénikus milyen többlettudással rendelkezik a fogászati asszisztenshez képest?

    Ugyanúgy asszisztál és az orvos keze alá dolgozik a dentálhigiénikus, mint a fogászati asszisztens azzal a különbséggel, hogy egyedül is elvégezhet bizonyos feladatokat. Ezek közé tartozik a szájhigiéniai tanácsadás, a rendelői fogfehérítés, a professzionális ultrahangos fogkőeltávolítás, a plakkfestés, a polírozás, valamint a páciens saját fogazatának megfelelő tisztítási technikák tanítása. Természetesen az önállósággal együtt járó felelősség szükségessé teszi az extra szakmai tudást az alapvető asszisztensi ismereteken túl.

    Melyek a leggyakoribb dentálhigiéniai problémák?

    A nyál összetétele és a nem megfelelő tisztítási technika együttesen vezethet fogkő kialakulásához. Ha tartósan jelen van, akkor folyamatos ínygyulladást idézhet elő és vérezhet az íny. Ettől sokan megijednek, ezért nem merik tovább tisztítani a fogaikat. Így viszont belekerülnek egy ördögi körbe, mivel még erősebb lesz a plakképződés és a gyulladás. Ezért szoktuk felhívni a figyelmet arra, hogy a vérző íny intő jele lehet annak, hogy ideje egy fogkő-eltávolításnak.

    A másik gyakori probléma, ami miatt jelentkeznek nálunk a páciensek az a fogak elszíneződése. Ennek hátterében a dohányzás, kávézás, borozás, teázás és bizonyos ételek fogyasztása lehet. Ilyenkor professzionális sópolírozással tudjuk visszaadni a fogak fehér színét, illetve étkezési tanácsokkal láthatjuk el a pácienseket. Sokan nem szeretnének lemondani pl. a reggeli kávéjukról, ezért nekik azt javasoljuk, hogy a kávézás és a fogmosás között teljen el kb. fél óra, hogy a száj pH értéke visszaállhasson a normális szintre a két tevékenység között, máskülönben nagyon erős savas behatás éri a fogakat. Ugyanez igaz minden más ételre és italra is: fogmosás előtt és után 30 percig ne együnk, ne igyunk.

    Az önállóság feltétele a szakmai tudás
    Az önállóság feltétele a szakmai tudás

    Milyen különbség lehet két személy szája, fogazata között, ami miatt eltérő dentálhigiéniai tanácsokra van szükség?

    Jelentős anatómiai különbségek lehetnek két páciens között, például szűk fogív miatt gótikus (magasan elhelyezkedő) lehet a szájpad, torlódik a fogazat. Ilyen esetben sokkal problémásabb a tisztítás és könnyen kialakulhat a fogkő, mivel sok a nehezen elérhető felület. Erre a problémára leggyakrabban az elektromos fogkefe használatát javasoljuk.

    A fogszabályzó szintén különleges odafigyelést igényel, ilyenkor nem mindegy mit és hogyan esznek a páciensek, ezért étkezési tanácsokat is ad dentálhigiénikus. A fogtisztításhoz pedig ortodonciai fogkefét és fogköztisztító kefét ajánlunk.

    A várandósság alatt fokozottan figyelni kell a fogkőeltávolításra, mert hormonálisan fennálló fogínygyulladás is kialakulhat. Ha a véráramba is bejutnak a baktériumok a fogak és az íny területéről, akkor koraszülést is eredményezhet ez az állapot.

    Különböző alapbetegségek szintén szükségessé tehetik a dentálhigiéniai szolgáltatást, például cukorbetegek ínye sokkal vérzékenyebb és könnyebben begyulladhat, ezért nekik félévente ajánlott kezeléseken részt venniük. Más esetekben pedig nem a betegség vezethet fogászati problémákhoz, hanem az alkalmazott kezelés. Például epilepsziára szedett gyógyszerek okozhatnak ínyburjánzást.

    Megosztana egy ön számára emlékezetes pácienstörténetet, személyes tapasztalatot?

    Egyszer egy esküvőjére készülő hölgy aggódott a fogai elszíneződése miatt. Pár nap volt hátra a nagy napig, ezért el volt keseredve, de gyorsan és fájdalommentesen tudtuk megoldani a problémát. Nagyon boldog volt, hogy csillogó mosollyal mehetett férjhez, amiről képeket is küldött nekünk.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont