2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Mammográfiás szűrés munkatársaink számára

    Létrehozás dátuma: 2022-10-10

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-10-11

    A modern nagyvállalatok számára egyre nagyobb jelentőséggel bír a munkavállalói jóllét, melynek a testi és lelki egészség a két legfontosabb eleme. Egészségügyi intézményként erre kiemelt figyelmet fordítunk, ezért az egészségbiztosításon túl rendszeres szűrővizsgálatokat is szervezünk munkatársaink számára. Mivel október a mellrák elleni küzdelem hónapja, ezért kolléganőink ingyenes mammográfiás szűrésen vehetnek részt.

    A nőket érintő daganatos betegségek között az első helyen áll a mellrák, Magyarországon évente kb. 8000 új esetet regisztrálnak, és több mint 2300 nő veszti életét miatta. Ezért fontosak a szűrővizsgálatok, hiszen segítségükkel időben felismerhetők a daganatok, vagyis akkor, amikor még nem tapinthatóak és 1 cm-es átmérő alatti a méretük. A 45-65 év közötti nők számára meghívásos szűrővizsgálat biztosított a közegészségügyben, azonban a Magyar Radiológusok Társaságának Emlődiagnosztikai Szekciója már 40 éves kortól ajánlja az évenkénti mammográfiás ellenőrzést, illetve panasz esetén már 35 éves nőknél is elvégzendő a vizsgálat.

    Rózsaszín szalag női hónap

    Mit kell tudni a mammográfiás szűrővizsgálatról?

    „Intézetünkben klinikai szűrés zajlik, nem pedig a behívásos rendszer működik, ahogy az államilag finanszírozott vizsgálatok esetében – magyarázza Dr. Puhl Mária, a radiológiai divízió igazgatója, radiológus főorvos. – Jó- és rosszindulatú elváltozásokat egyaránt észlelhetünk, amit ezután szövettani mintavétel követ, hogy így is igazoljuk a véleményt. Rosszindulatú daganatok esetén a szövettani vizsgálat mellett MR felvételek is készülhetnek. Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az MR és az ultrahang alapvetően nem szűrőmódszer, erre a célra csakis a mammográfia használható. A mai modern digitális készülékek tomoszintézist alkalmaznak, vagyis egy szintetikus 3D képet készítenek, aminek köszönhetően 40%-kal több daganatot lehet megtalálni.” A főorvos emellett hangsúlyozta, hogy a Budai Egészségközpontban mindig két orvos nézi meg az eredményeket, majd együtt döntenek a kontroll- és a szövettani vizsgálat szükségességéről. Fontos, hogy lehetőleg ugyanahhoz a szakemberhez, vagy legalábbis ugyanabba a rendelőbe járjunk, mivel a korábbi felvételekkel összevetve könnyebb észrevenni a változásokat.

    A gondoskodó vállalat

    Intézetünk 2010 óta indít szűrőprogramokat a munkavállalók részére, de más módon is tesz a munkavállalói egészségéért. „A BEKmég program keretében Életmód klub alakult, túrákat szervezünk és futóversenyen való részvételt biztosítunk, a mentális egészség megőrzését pedig a pszichológus kollégáink által indított „Iránytű weboldal támogatja – mondja Malinkó Hajnalka HR igazgató. – A mammográfiai szűrést kiemelten fontosnak tartom, mert 490 nő dolgozik a BEK-ben, és 270 fő már betöltötte a negyvenedik életévét, vagyis a veszélyeztetett korosztályba tartozik. Nagyszerű lehetőség a szűrés intézményen belüli megoldása több szempontból is: a résztvevők kulturált környezetben, kiemelkedő figyelmet kapnak, modern gépekkel történik a vizsgálat és nem utolsó sorban időt takarítunk meg. Nagyon hálásak vagyunk, és köszönjük szépen Dr. Puhl Mária főorvosnőnek, a radiológiai osztálynak valamint a diszpécsereknek, hogy segítenek az akció megvalósításában.”

    Budai Egészségközpont Váci úti rendelő - mammográfia

    Mellrákra hajlamosító tényezők

    Dr. Puhl Mária hangsúlyozta, hogy bizonyos hormonális hatások növelhetik a rizikót. „Akiknél korán kezdődik a menstruáció, későn következik be a menopauza, akik nem szültek, hosszú ideig fogamzásgátlót szedtek vagy ösztrogénkezelést kaptak fordítsanak különösen nagy figyelmet a rendszeres mammográfiás szűrésre!” Az életforma szintén befolyásolja a daganatos elváltozások kialakulásának valószínűségét. A dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és a túlsúly is veszélyforrás lehet. Ritkább esetben a mellráknak lehetnek genetikai okai, melyek génhibákra vezethetők vissza. A legismertebb ezek közül az ún. BRCA gének mutációja, ilyenkor több mint 90%-os valószínűséggel kialakul a betegség.

    Tévhitek a mammográfiával kapcsolatban

    Sajnos a szűrővizsgálatokon való részvétel még mindig alacsony. Ennek részben az az oka, hogy számos téves információ kering a köztudatban. „Sokan úgy gondolják, hogy a mell összenyomása miatt fájdalmas a vizsgálat. Természetesen mindenkinek eltérő a fájdalomküszöbe, érzékenysége, de a lehető legjobb felbontású kép elkészítéséhez szükséges a vastagságot csökkenteni, ráadásul így csökken a sugárterhelés is – magyarázza Dr. Puhl Mária – A modern gépek teljesen automatikusan érzékelik, hogy mikor kell elkészíteni a felvételt, ezután azonnal meg is szüntetik a nyomást. A vizsgálat mindössze másodpercek alatt megtörténik. A másik gyakori tévhit, hogy a mellimplantátumot károsíthatja a gép, de fél évvel a beültetés után már részt lehet venni mammográfiás vizsgálaton.”

    Orvosok és asszisztensek a női hónapban
    Dr. Puhl Mária, radiológia divízió igazgató; Dr. Tölgyesiné Türkösi Réka, ügyfélszolgálati munkatárs; Malinkó Hajnalka, HR igazgató

    A szűrővizsgálat a megelőzés fontos eleme

    „Intézetünk a páciensek felé mindig a megelőzés fontosságát hangsúlyozza, de úgy gondolom csak akkor lehetünk hitelesek, ha erre mi is kellő figyelmet fordítunk, kollégáink számára elérhetővé tesszük a szűrővizsgálatokat” - mondja Malinkó Hajnalka.

    Az ingyenes mammográfiás szűrés lehetőségével rendszeresen él Dr. Tölgyesiné Türkösi Réka ügyfélkapcsolati munkatárs, aki így vélekedik az akcióról: „Több, mint húsz éve dolgozom a Budai Egészségközpontban, és amióta megszervezi az intézet a szűrőprogramokat, azóta minden évben részt veszek rajtuk. Számomra ez nagyon fontos a korom végett, valamint korábban volt már egészségügyi problémám. Akkor Dr. Puhl Máriához fordultam, azóta a mammográfiás vizsgálataimat is mindig ő végezte.” Ez a gondolkodásmód példamutató, hiszen egészséges életmód mellett is megvan az esély, hogy utolérjen minket valamilyen betegség, amit jobb minél korábban felfedezni növelve ezzel a gyógyulás esélyét.

    „A Budai Egészségközpont legértékesebb erőforrásának magukat a munkavállalóinkat tartjuk, és kollégáink egészsége kiemelten fontos, így a mammográfiai szűrőprogramot mindenképpen szeretnénk a jövőben is megszervezni.” – zárja a beszélgetést Malinkó Hajnalka HR igazgató.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Töltse le applikációnkat!

    Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább