2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    A biztonság tapasztalt felelőse - Interjú Dr. Szabó József sebész főorvossal

    Létrehozás dátuma: 2022-12-13

    Dr. Szabó József, intézetünk privát fekvőbeteg-osztályának vezető főorvos helyettese a szervátültetésben szerzett több évtizedes tapasztalatot hazai és külföldi klinikákon. A sebészet és a betegbiztonság iránti elhivatottság jellemzi célkitűzéseit és gyógyítói munkáját. Beszélgetésünk során pályaválasztásáról, speciális szakterületéről, külföldi és oktatói tapasztalatairól, valamint intézetünkben betöltött szerepéről kérdeztük.

    Dr. Szabó József a Budai Egészségközpontban

    Miért választotta az orvosi hivatást és a sebészeti szakirányt?

    A szüleim azt szerették volna, ha szakmát tanulok, de én inkább hivatást választottam. Egy gyermekkori barátom hatására - aki orvos akart lenni – végül jelentkeztem, és fel is vettek az Orvostudományi Egyetemre. Az orvoslásból mindig is a sebészet volt számomra a kiválasztott. Nagyszerű mestereim voltak az I-es Számú Sebészeti és a Transzplantációs Klinikán is, akiktől megtanulhattam a szakma minden fortélyát, amiért nagyon hálás vagyok. Örülök, hogy olyan időszakban sajátítottam el ezt a szakmát, amikor a teljes általános sebészeti palettát megismerhettem.

    30 évig foglalkozott szervátültetéssel, vese- és májtranszplantációval. Megelőzhetőek azok a betegségek, melyek következtében ilyen beavatkozásra van szükség?

    Nagyon sok egészségügyi probléma állhat a háttérben. Ezek egy része nem elkerülhető, mivel vagy veleszületett kórról, vagy akár egy vírusfertőzésről van szó, de életmódbeli tényezők is vezethetnek ilyen típusú betegséghez, mint például a túlzott alkoholfogyasztás. A Budai Egészségközpontban ugyan transzplantációs műtéteket nem végzünk, de kerestek már meg szervátültetés előtt és után is betegek, hogy tanácsot kérjenek vagy a művese kezeléshez szükséges fisztula elkészítésében segítsek.

    Milyen esetekben fordulhatnak önhöz a betegek?

    A páciensek az általános sebészet területéhez kapcsolódóan szinte bármilyen panasszal megkereshetnek műtéti megoldás céljából. Fokozatosan szélesítjük az operációk palettáját, hogy egyre több esetben tudjunk fekvőbeteg-ellátást igénylő betegségben segíteni. Jelenleg sérves, epeköves és endokrinológiai (pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, mellékvese) esetek műtéti kezelését végzem.

    Dr. Szabó József a Budai Egészségközpontban

    A privát fekvőbeteg-osztály vezető főorvosának helyetteseként milyen feladatai vannak?

    A privát fekvőbeteg-osztály hat legfontosabb szakterülete az ortopédia, a sebészet, a gerincsebészet az urológia, a belgyógyászat és a traumatológia. Tökéletesen ismernem kell az osztály teljes működését. Prioritásunk a betegek biztonságos és zökkenőmentes ellátásának biztosítása, amihez hozzátartozik a protokollok maradéktalan betartatása, a páciensek érkezésétől kezdve a műtét utáni megfigyelésen át, egészen a kórházból való hazaengedésükig. Az egyik fő célom a magas színvonalú sebészeti ellátás mellett a műtéti paletta lehetőségek szerinti szélesítése, például bariátriával (kóros túlsúly sebészi megoldása) bővíteni a beavatkozások listáját.

    Korábban egyetemen is oktatott. Milyen gondolatokat osztana meg erről a tapasztalatáról?

    Mindig nagyon fontos szempont volt számomra, hogy azt a gyakorlati tudást, amit évtizedek alatt elsajátítottam, a következő generációnak is át tudjam adni, hiszen így nemcsak könyvekből szerzett tudásra támaszkodhatnak, hanem - ami ennél talán még nagyobb jelentőséggel bír – gyakorlati tapasztalatra is. Elengedhetetlen felkészíteni a medikusokat arra is, hogy mit tegyenek akkor, ha valamilyen szokatlan, nehéz helyzettel találkoznak. Oktatói tevékenységem során mindig szem előtt tartottam, hogy a saját sebészi munkám alatt megélt tapasztalataimból valódi tudást adjak át a jövő sebészeinek.

    Hogyan befolyásolták külföldi tapasztalatai a látásmódját?

    Májtranszplantációval kapcsolatos szaktudásomat Brüsszelben és Essenben bővítettem, Angliában pedig három évig egy vesetranszplantációs osztályon voltam konzultáns. Az idegen környezet és kultúra kihívást és egyben izgalmat is jelentett, de nagy előnyt biztosított, hogy szakterületemen belül a kellő tudással magabiztos lehettem. Tapasztalatom szerint a magyar orvosok nagy tudással rendelkeznek, nagyon kreatívak, innovatívak, így ennek köszönhetően külföldön is megbecsülik tudásukat. Mindemellett természetesen nagyon sokat lehet tanulni a külföldi munkatársaktól. Az így elsajátított új technikai megoldásokat beiktathattam saját műtéteimbe.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Töltse le applikációnkat!

    Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább