2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Ízületi panaszok kezelése sajátvérterápia (PRP) segítségével

    Létrehozás dátuma: 2023-02-13

    Utolsó módosítás dátuma: 2023-03-03

    Az ízületi panaszok sok ember életét megkeserítik. Hátterében állhatnak sérülések, túlterhelés, porckopás vagy gyulladás. A tünetek többfélék lehetnek, mint például duzzadás, az ízület melegsége, pirossága, fájdalom, több ízület érintettsége során pedig akár a mozgás is nehézkessé vagy akadályozottá válhat. A panaszok kezelésére különböző megoldások léteznek. Az egyik legmodernebb a sajátvérterápia (PRP-kezelés), melynek köszönhetően mesterséges hatóanyagok alkalmazása nélkül érhető el pozitív változás a páciens állapotában.

    „A PRP-eljárás egy több éve létező kezelési módszer, amely során a pácienstől vért vesznek, bizonyos ideig centrifugálják, ennek köszönhetően a vér különböző rétegei elkülönülnek egymástól. Ezek közül az úgynevezett vérlemezkedús réteget (platelet-rich plasma), azaz a thrombocytákat koncentráltan olyan helyre juttatják, ahol a belőlük felszabaduló növekedési faktorok biológiai regenerációt és porcképzést tudnak elindítani az ízületekben. Ezáltal meghosszabbítható az ízület élettartama, tehát kitolható az a stádium, amikor már protézisbeültetés válna szükségessé. Emellett a vérlemezkékből nagy mennyiségű gyulladáscsökkentő ágens szabadul fel, amely csökkenti a gyulladással járó kellemetlen tüneteket” – mondta Dr. Váczi Gábor, intézetünk ortopéd főorvosa.

    Dr. Váczi Gábor ortopéd főorvos
    Dr. Váczi Gábor ortopéd főorvos

    Mikor alkalmazható az eljárás?

    A PRP-eljárás több esetben is alkalmazható. Ha a porcregeneráció a cél, az injekciót leggyakrabban térd-és csípőízületbe fecskendezik, de előfordulhat, hogy könyök-, váll-, és bokaízületbe adják. Hatásos lehet például sportsérülések, ínhúzódások és gyulladások mellett a kezdeti ízületi porckopásos elváltozások (arthrosis) kezelésében. A gyulladáscsökkentő, vagy a szövetregenerációt serkentő hatás gyakorlatilag minden csontközeli íntapadás - így például tenisz-, vagy golfkönyök, krónikus Achilles-ín-gyulladás, sarokfájdalom - esetén alkalmazható. Az eljárást egyre gyakrabban használják a sportsérülések rehabilitációjában is. A PRP-módszer javítja az ízület terhelhetőségét, ám ha a porckopás mértéke már előrehaladott állapotban van, abban az esetben a protézis beültetése jelentheti a megoldást.

    Injekció beadás

    Hogy zajlik a kezelés?

    A kezelés a páciens részéről nem igényel különösebb felkészülést, viszont az nagyon fontos, hogy ne legyen gyulladás a szervezetében, egészséges legyen a beavatkozáskor. Az első lépés a vérvétel, ezután következik a centrifugálás, majd a megfelelő anyagokat visszajuttatják a páciens szervezetébe. Az eljárás időtartama nagyjából egy óra. A készítmény beadása enyhe feszülő érzéssel járhat, ami az ízület bemozgatásával hamar megszűnik. A kellemetlenségek jegeléssel, fájdalomcsillapítással enyhíthetők. A kezelés után 2-3 hét pihenő javasolt, a panaszok általában 4-6 hét után szűnnek meg.

    „Az ízületi problémák kezelésére számos módszer létezik. Alkalmazható többek között gyógyszeres eljárás, mozgásterápia, gyógytorna, borogatás vagy pihentetés. A szakorvos mindig a páciens állapotának legmegfelelőbb megoldást választja. A PRP-eljárás a legmodernebb biológiai módszerek közé tartozik, amely során a szervezetünk hatóanyagaival érjük el a pozitív változást, ráadásul egyetlen kezelés elegendő” – tette hozzá főorvos úr.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Töltse le applikációnkat!

    Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább