2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    A táplálkozás szerepe a PCOS-ben - Gyakori női betegségen segíthet a megfelelő étrend

    Létrehozás dátuma: 2023-08-07

    A policisztás ovárium szindróma (PCOS) egy összetett hormonális és anyagcsere betegség, ami minden tizedik nőt érint. Elsősorban bőr- és nőgyógyászati tünetekkel jelentkezik, de terápiájában elengedhetetlen a holisztikus, a teljes szervezetet egységes egészként kezelő megközelítés. Mivel anyagcserefolyamatok is érintettek a betegségben, ezért a táplálkozási szokások jelentősen befolyásolhatják a PCOS-sel járó panaszok súlyosságát.

    Nőgyógyászati konzultáció - Budai Egészségközpont

    Milyen betegség a PCOS és mit kell tudni róla?

    A PCOS, vagy policisztás ovárium szindróma, egy endokrin rendellenesség, amely a női hormonok egyensúlyának megváltozását okozza. A petefészkekben ciszták alakulnak ki, amelyek gátolják az egészséges petesejt kibocsátását, így menstruációs cikluszavarokat és meddőséget okozhat. Ezen kívül számos tünet társulhat hozzá, mint például hirsutizmus (fokozott szőrnövekedés), aknék, elhízás vagy elhízásra való hajlam, valamint inzulinrezisztencia.

    Hogyan függ össze az anyagcserével és a táplálkozással a PCOS?

    Az inzulinrezisztencia szerepet játszhat a PCOS kialakulásában. Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy a szervezet nehezen tudja hasznosítani az inzulin nevű hormont, amely az vércukorszint szabályozásában játszik szerepet. Az inzulin fő feladata, hogy segítse a sejteket a vércukor felvételében és hasznosításában. Amikor az inzulinrezisztancia kialakul, a sejtek inzulin iránti érzékenysége csökken, ezért a szervezetnek többre van szüksége ebből a hormonból ahhoz, hogy a véráramból a cukrot bejuttassa a sejtekbe. Ez azt eredményezi, hogy a véráramban magasabb vércukorszint alakul ki, mivel a cukor nem képes hatékonyan bejutni a sejtekbe. Ennek következtében a hasnyálmirigy fokozottan termel inzulint a magas vércukorszint kiegyenlítése érdekében. Az inzulin túlzott termelődése pedig fokozza a férfi nemi hormonok (androgének) szintjét, amelyek negatív hatással vannak a petefészek működésére.

    Milyen ételeket kerüljünk?

    A PCOS kezelésében fontos elkerülni az olyan élelmiszereket, amelyek hozzájárulhatnak az inzulinrezisztencia súlyosbodásához és az anyagcsereproblémákhoz. Kerülendőek a magas glikémiás indexű (GI) ételek, mint a fehér lisztből készült termékek, cukros üdítőitalok, édességek és magas keményítőtartalmú (pl.: burgonya, rizs) élelmiszerek. Ezek gyorsan megemelik a vércukorszintet, ami további inzulintermelést eredményez.

    Milyen ételeket ajánlott fogyasztani PCOS esetén?

    Az egészséges étrend, amely segíthet kezelni a PCOS tüneteit, magában foglalja a lassan felszívódó szénhidrát tartalmú, magas rosttartalmú élelmiszereket, teljes kiőrlésű gabonákat, friss zöldségeket és gyümölcsöket. Fontos hangsúlyt fektetni az egészséges zsírokra (egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak), mint az olívaolaj, avokádó és halak. A fehérjében gazdag ételek, például sovány húsok, tojás és halak is lényegesek a vércukor- és hormonális egyensúly fenntartása szempontjából.

    Salátát evő nő - Budai Egészségközpont

    Milyen eredmény várható a helyes táplálkozástól, egészséges életmódtól?

    Az egészséges táplálkozás és az aktív életmód pozitív hatással lehet a PCOS tüneteire. Az optimális testsúly fenntartása és az inzulinérzékenység javítása csökkentheti az androgén szinteket és normalizálhatja a menstruációs ciklust. Emellett a fokozott szőrnövekedés és aknék tünetei is enyhülhetnek. Mivel életmódtól, életkortól és egyéni adottságoktól függően más és más az ajánlott napi energiabevitel, illetve étrend, ezért érdemes dietetikussal konzultálni az életmódváltással kapcsolatban, hogy az lehető leghatékonyabb legyen.

    Az életmód mellett milyen más összetevői vannak a PCOS terápiájának?

    A PCOS komplex betegség, és a táplálkozáson kívül más kezelési módok is fontosak. A nőgyógyászati kezelés tartalmazhat hormonterápiát, ciszták eltávolítását műtéti beavatkozás által vagy petefészkek stimulációját a petesejtek érésének elősegítésére. 

    A pszichológiai tényezőkre is figyelmet kell fordítani, mivel a PCOS sok nőnél szorongást és depressziót is okozhat. A gyógytorna, aviva torna vagy egyéb testmozgási formák segíthetnek az inzulinérzékenység javításában és az általános egészség megőrzésében.

    Fontos megérteni, hogy a PCOS kezelése egyéni és multidiszciplináris megközelítést igényel, és az étrend, az életmód és a kezelési módszerek kombinációja lehet hatékony a tünetek enyhítésében és a hormonális egyensúly helyreállításában. Mindig konzultáljon szakorvossal a megfelelő terápiás terv kidolgozása érdekében.

    A cikk Ressely-Szarvas Veronika dietetikus közreműködésével készült el.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Töltse le applikációnkat!

    Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább