2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Életmódváltás nélkül nincs gyógyulás – Dr. Kovács Gábor belgyógyásszal, gasztroenterológussal beszélgettünk

    Létrehozás dátuma: 2023-11-23

    Önmagunk szeretete ott kezdődik, hogy vigyázunk magunkra azzal, hogy életmódunk az egészségünket szolgálja. A gasztroenterológiai problémák orvoslásának is nélkülözhetetlen eleme az életvitel drasztikus megváltoztatása vagy finomhangolása – hangsúlyozza dr. Kovács Gábor.

    A rohanó világ adta keretek között hogy tehetünk a legtöbbet önmagunkért? Hogy előzhetjük meg a gyakori gasztroenterológiai bajokat? Mit érdemes belesimítani a napi rutinba, és mit tegyünk tiltólistára? Ezen kérdésekre kerestük a választ dr. Kovács Gábor gasztroenterológussal, és arra is kitértünk beszélgetésünk során, miért választotta ezt a szakterületet, ezt a pályát, továbbá milyen trendeket tapasztalt az elmúlt években.

    Életmódváltás nélkül nincs gyógyulás – Dr. Kovács Gábor belgyógyásszal, gasztroenterológussal beszélgettünk
    Dr. Kovács Gábor gasztroenterológus szakorvos

    Megvan-e az az életmérföldkő, amikor eldöntötte, hogy az orvosi pályát választja? Azon belül miért pont a belgyógyászat, majd a gasztroenterológia került előtérbe?

    Lehet, furcsán hangzik, de az orvosi hivatás fele fordulás egészen 14 éves koromig nyúlik vissza. Emlékeim szerint ekkor határoztam el, hogy segíteni akarok az embereken, orvos leszek. Ez a belső késztetés vonzott mágnesként erre az életpályára.

    A szakmában töltött évek első, igazán fontos állomása a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktatókórház belgyógyászata volt, kifejezetten erős gasztroenterológiai profillal. Úgy vélem, nincs jobb terep a tanulásra egy megyei kórháznál, ahol nagyon sok típusú problémával és esettel lehet találkozni, így rendkívül sok lehetőség nyílik a széles körű gyakorlati tudás megszerzésére.

    Vonzott a belgyógyászat kapcsán, hogy komplex látásmódot igényel. Kvázi polihisztorként kell működni, hisz ennek alterülete többek között a gasztroenterológia, a kardiológia, a diabetológia, az endokrinológia is. Van, aki a szívnél horgonyoz le a belgyógyászaton belül, engem a gyomor és bélrendszer ragadott magával. Csodás szakterület, hisz az emberi test elég jelentős része képezi a vizsgálati tárgyát. Az elmúlt évek során a nyelőcsővel, gyomorral, hasnyálmiriggyel, májjal kapcsolatos betegségekre, eltérésekre specializálódtam, ezekkel foglalkoztam a legtöbbet.

    Megfigyelhető-e valamilyen új tendencia ezen a szakterületen? Milyen problémával fordulnak a legtöbben gasztroenterológushoz?

    Sok páciens felhasi tünetekkel érkezik. Gyomorfájdalomra, gyomorégésre, haspuffadásra panaszkodnak. Rengeteg a refluxos páciens. Gyakorta felmerül a lisztérzékenység, a tejcukorérzékeny, az intolerancia vagy az ételallergia gyanúja. Sajnos ezen esetek javarészt az egészségtelen étkezésünkből, életvitelünkből, mozgásszegény életmódunkból eredeztethetők.

    A gasztroenterológiai betegségek esetében is mindenekelőtt a megelőzésre kell törekedni. A hosszú évek tapasztalatai alapján milyen preventív tanácsokkal szolgálna a páciensek számára?

    Klisének tűnik, de valóban az életmód a kulcs a gyomor-bélrendszeri problémák megelőzéséhez. Az egészséges, rendszeres étkezéssel kezdődik az odafigyelés: lehetőleg öt alkalomra osszuk el, és estére már csak kis adag jusson. Fontos a minőség, a rosttartalom, illetve a bevitt kalóriamennyiség optimalizálása is, továbbá törekedni kell a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitelre.

    Szeressük magunkat úgy, hogy olyan módon eszünk, ahogy az a testünknek a lehető legjobb! Messziről kerüljük el a dohányzást, minimalizáljuk az alkoholfogyasztást! A gyorséttermi, tartósítószeres ételeket lehetőleg iktassuk ki az étlapról!

    Nem lehet eleget hangsúlyozni a mozgás jelentőségét - kiindulásként heti háromszor 30 perc mozgás javasolt. Ez lehet akár tempós séta is - az a fontos, hogy a megszokott mozgástevékenységekhez képest kicsit intenzívebb legyen.

    A tempós sétálás különösen azok számára ajánlott első lépésként, akik nulláról kezdik a mozgást. Mindenki a saját korának, testsúlyának és edzettségi állapotának megfelelően induljon el ezen az úton, és fokozatosan építse be az életébe a sportot! Ha a tempós gyaloglás már komfortos és levegőkapkodás nélkül abszolválható, akkor érdemes felkeresni egy szakembert, aki segít kialakítani egy olyan edzéstervet, amely a páciens egészségi állapotának megfelelő. A lényeg: legyen a mindennapok része a mozgás, mert többek között támogatja a gyomor- és bélrendszer egészséges működését, ráadásul jót tesz a szív- és érrendszernek is.

    Az információdömping időszakát éljük, és ezzel együtt hamar eljutnak téves, veszélyes tanácsok is az emberekhez. Mit érdemes kerülni?

    A máj egészsége szempontjából megemlíteném a kerülendő dolgok között az ismeretlen eredetű, itt-ott meghirdetett csodaszereket. Sajnos találkoztam már olyan esettel, ahol ilyen termék okozott végzetes májproblémát. Azt javaslom, lehetőleg ellenőrzött forrásból, gyógyszertárból szerezzünk be minden egészségügyi célra szánt készítményt. Ami patikában nem kapható, az csak saját felelősségre alkalmazandó, és nem tekinthető teljes mértékben rizikómentesnek a használata.

    Le kell szögezni: olyan, hogy méregtelenítő kúra, méregtelenítés nincs! Ezt a munkát a máj végzi a szervezetben. A méregtelenítésnek egyetlen megfelelő módja van: ha nem viszünk be mérget. Persze vannak olyan természetes alapanyagok, amelyek jó szívvel ajánlhatók. Ilyen például a máriatövis, ami táplálékkiegészítő formájában kapható, patikában.  

    Úgy tűnik, mintha az utóbbi időben több gasztroenterológiai problémával küzdő beteg lenne. Vagy csak többen fordulnak orvoshoz, mert egészségtudatosabbak?

    Véleményem szerint mindkettő. Sokkal jobban odafigyelnek magukra az emberek, másrészt az életmódbeli problémákra visszavezethetően több esetben alakul ki egészségügyi probléma.

    Jól láthatóan kibontakozóban van egy polarizálódás: azaz vannak, akik csak a gyógyszerektől várják a gyógyulást, más megoldás kevésbé jön számításba, és vannak, akik nagyon kerülik a gyógyszereket, mondván „teljesen mindegy, csak gyógyszert ne”. Természetesen egyik szélsőség sem szerencsés. Esete válogatja, mikor milyen összetételben célravezető ezek alkalmazása.

    Erre fűzném fel azt az üzenetet, tapasztalatot, hogy az életmódbeli változások a gyógyulásban kiemelt jelentőséggel bírnak. El kell fogadni: csak gyógyszerrel nehéz átütő javulást vagy teljes és tartós gyógyulást elérni. Minden az életmódváltással kezdődik.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Töltse le applikációnkat!

    Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább