2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Laparoszkópos műtéttel gyorsabb és kevésbé fájdalmas a felépülés – Interjú Dr. Rózsa Balázs sebésszel

    Létrehozás dátuma: 2024-01-25

    Radikálisan csökkenthető a műtét utáni fájdalom és a felépülési idő a laparaszkópia révén. Ennek vonatkozásában a sérv- és epeműtéttel kapcsolatos tapasztalatairól beszélgettünk dr. Rózsa Balázs sebésszel.

    Milyen pozitívumok sorakoztathatók fel az említett korszerű technika mellett a normál, nyitott sebészeti módszerekhez képest?

    - Kisebb metszést ejtünk, kevesebb szerv, bőr, hasfal sérül, így műtét után kisebb fájdalmat tapasztal a páciens. Gyorsabban felépül és mobilizálódik, hamarabb haza tud menni. Ráadásul a heg - mint visszamaradt nyom - esztétikai szempontból sokkal tetszetősebb. Ezen felül kevesebb vér árán lehet eltávolítani a célszervet vagy a szervnek egy részét, mindezen túl a kamera jobb láthatóságot biztosít. De említsük meg a szövődményekkel kapcsolatos pozitívumokat is! Nagy, nyitott műtét esetén a tüdőgyulladástól kezdve a trombózison át, a hasfali sérvig jó néhány szövődmény gyakrabban fordul elő, mint a laparoszkópiánál.

    Gyorsabb felépülés, kevesebb fájdalom - interjú Dr. Rózsa Balázzsal
    Dr. Rózsa Balázs sebész szakorvos

    Számszerűsíthető felépülési idő tekintetében a különbség?

    - Abszolút. Egy nyitott beavatkozásnál - mondjuk egy epeműtétnél - négy-öt napig is bent tartózkodik a beteg a kórházban, ehhez képest ha laparoszkópos epeműtétre érkezik, már a beavatkozást követő napon hazamehet.

    Ez jelentős különbség.

    - Így van. De vegyük a lágyéksérvet. Laparoszkópos műtét után hamarabb terhelhető a páciens, kevésbé fáj, könnyebb a mozgás. És mivel a hasfal nincs teljesen átvágva, kisebb eséllyel alakul ki sérv utána. Ugyanez érvényes a vastagbélműtétre is. A nagy műtéti megoldáshoz képest laparoszkópos módszernél hamarabb terhelhető a szervezet, és 10 napos kórházi bent tartózkodás helyett 4-5 nap után már otthonába távozhat a műtött személy. 

    Mi okozhat lágyéksérvet? Meg lehet előzni?

    - Megterhelő, tartós fizikai aktivitás, illetve az örökölt szöveti gyengeség a sérv malmára hajtja a vizet. A rendszeres sport sokat segíthet a prevencióban, hisz a hasfal erősebbé, edzettebbé válik általa, így csökken a sérülés esélye. Nagyobb has, lazább hasfal esetén a veleszületett gyenge pontokon könnyebben alakul ki évek, évtizedek alatt tekintélyes méretű sérv. De megjelölhetők kiváltó okként a műtétek is, főleg, ha sebgyógyulási zavar vagy fertőzés árnyékolta be a regenerációs szakaszt. A fizikai munkavégzésen alapuló szakmákban dolgozóknál gyakrabban tapasztalható sérv. Hálóbeültetéssel egyszerűen orvosolható esetükben a probléma, ezt követően ugyanúgy terhelhető a hasfal, nem kell hátat fordítani a nehéz fizikai munkának. Újra teljes életet lehet élni. 

    Visszafordítható a sérv kialakulásának folyamata?

    - Ha valakinek hajlama van a sérvre, akkor idővel így is, úgy is kialakul. És ha már kialakult, akkor azt csak műtéttel lehet felszámolni. Hiába a kímélet, a folyamat nem visszafordítható! Gyógyszer sincs rá. Hajlam esetén előfordul az is, hogy egyszerre van jelen köldöksérv és kétoldali lágyéksérv. Ekkor laparoszkóposan egy ülésben – azaz egyetlen műtét alkalmával – valamennyi sérv megszüntethető. A laparoszkópiának tehát az is kiemelendő előnye, hogy egyszerre több sérv is megműthető ezzel a módszerrel. 

    Mi történik akkor, ha valaki nem műtteti meg a sérvet?

    A sérv tartalmának hasüregből történő kizáródása jelent komoly veszélyt, a folyamat életveszélyes állapothoz vezethet! Épp ezért a sérvet javasolt megoperáltatni! Minél kisebb a sérv, annál egyszerűbb műtétileg megoldani a problémát. Kis méretnél kicsit kell vágni, jelentősebb méretnél azonban már nem biztos, hogy laparoszkópos módszerrel megoldható a beavatkozás, mert belül, a hasfal felől valamilyen alátámasztás szükségeltetik a hálónak. Ha nagy a sérvkapu, könnyebben elmozdul, és gyakrabban újul ki a sérv. Ez vitathatatlanul a probléma korai megoldását indokolja.

    Térjünk át az epeköves panaszokra! A statisztikák szerint 100 magyarból - élete során - 15 megtapasztalja az epekőbetegséggel járó kellemetlenségeket. Hogy milyen komoly tünetekkel, az változó. Illetve az is kirajzolódik az adatokból, hogy 29 éves korig nagyjából 2,5 százalék az érintettek aránya, 60-65 év fölött azonban ez a ráta már 25 százalékra ugrik. 

    - Az ok a civilizációban keresendő. Nem megfelelő - magasabb koleszterin, zsírtartalmú dolgokat, gyors ételeket - fogyasztunk, rendszertelenül, és kevesebb folyadékot veszünk magunkhoz. Sok ember életmódja íróasztalhoz kötött, mozgásszegény – ez is kedvez a betegség  kialakulásának. A rohanó világunkban sok esetben nehezen kivitelezhető a reggeli étkezés, délben a meleg étel, a vacsora. Ezek a mulasztások, elszenvedett hiányok sajnos idővel, évek alatt összeadódnak, és a későbbiekben egészségügyi problémát generálhatnak. A megelőzés roppant nehéz a mindennapok stresszében. A hosszabb, kitolódó életkor is ok, hisz több idő adódik az epekövesség kialakulására. 

    Mikor kerül sor műtétre epekövesség esetén?

    - Ha már van kő - mérettől függetlenül -, javasolt a beavatkozás, mivel ez hosszú távon sajnos visszahat a májra - annak zsírosodását, károsodását eredményezheti. Étkezési zavarokat, hányingert, hányást, illetve a gyulladás görcsöket, fájdalmat válthat ki. Sőt, ha az epekő elsodródik, akkor az epevezeték elzáródását is okozhatja. Tehát, ha bármilyen méretű kő van az epében, azt ajánlott eltávolítani!

    Végez pajzsmirigyműtétet is.

    -Igen. Ezek esetében endokrinológiai elővizsgálatok szükségesek. Az endokrinológus javaslatára történik meg a pajzsmirigy lebenyének részleges vagy teljes eltávolítása. Változó, melyik műtéttípus szükséges.

    Milyen sebészeti problémák esetén fordulhatnak még önhöz a páciensek?  

    - Számos ambuláns beavatkozásokra van lehetőség nálam – az anyajegy levételétől kezdve, a bőr alatti zsírcsomók, begyulladt atheroma (zsírdaganat) műtéti kezelésén keresztül, a benőtt köröm, a gyulladásos kórképek ellátásáig. Laparoszkópos és nagyobb, nyitott műtétek kapcsán egyaránt állok a páciensek rendelkezésére. Megemlítendő itt a hasfali rekonstrukció, az epehólyag-, és a lágyéksérvműtét. Ezen felül segítségére lehetek a veseelégtelenségben szenvedő betegeknek is. Az úgynevezett peritonealis (Tenckhoff) dializáló katéteri implantáció beültetését nem sok helyen végzik. Ezzel gyakorlatilag kiváltható a rendszeres hemodialízis, a művesekezelés, hisz ezáltal otthon lehet végezni a hasi dialízist. Ez a megoldás nagy szabadságot, kényelmet biztosít a betegek számára - nem kell heti háromszor dialízisre járniuk, csak katéter-beültetésre van szükség.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Töltse le applikációnkat!

    Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább