2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Kalapácsujj, bütyök

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2023-06-22

    A láb leggyakoribb deformitásai közé tartozik a kalapácsujj és a bütyök. Gyakrabban fordul elő hölgyeknél, a rosszul megválasztott lábbelik miatt. Dr. Váczi Gábor ortopédsebész főorvossal készült interjúnkból megtudhatják az elváltozások kialakulásának okait, azok káros következményeit, illetve azt, hogy miként előzhetik meg kialakulásukat a megfelelő cipő viselésével.

    Bütyök a láb leggyakoribb deformitása.

    Mitől lesz „bütykös” a lábunk?

    A bütyök (hallux valgus) a láb leggyakoribb deformitásai közé tartozik. Akkor alakul ki, amikor a láb nagylábujjnak, más néven öregujjának csontjai és ízületei elmozdulnak. Ennek következtében a többi ujj felé mozdul a nagylábujj, és a láb belső oldalán fájdalmas kitüremkedés, csontkinövés jön létre, amely ki is dörzsölődhet, sebesedhet, akár fekélyessé is válhat. Elhanyagolt állapotban pedig kifejezetten fájdalmas, gátolhatja a beteget a cipőviselésben, mindennapi tevékenységeinek elvégzésben is.  Mindezt a láb harántboltozatának süllyedése, azaz a lúdtalp, előzi meg. Ha időben még inkább visszafelé haladunk, a lúdtalp kialakulása mögött a talpra nehezedő súly aránytalan eloszlása, a láb kiegyensúlyozott statikai helyzetének megváltozása áll. Gyakran okozza ezt a nem megfelelően megválasztott lábbeli használata. A nőknél gyakrabban találkozhatunk ezzel a deformitással, hiszen ők azok, akik „A szépségért meg kell szenvedni.” – jelmondat miatt hajlamosak feláldozni egészségüket az esztétika oltárán. A túlzott magassarkú cipő viselése így vezethet el később fájó láb-problémákhoz. E mellet azonban örökletes hajlam, bizonyos betegségek (reumás ízületi gyulladás, pikkelysömörrel együtt járó ízületi gyulladás) is állhatnak a bütyök kialakulása mögött, illetve a kor előrehaladtával ugyancsak jellemzőbb az előfordulása.

    Hogyan alakul ki a kalapácsujj?

    A kalapácsujj (digitus malleus) egy hasonló kellemetlenségekkel járó elváltozás. Jellemzően egy-vagy két lábujj (második-harmadik ujj) torzulása, melynek lényege, hogy a legalsó lábperc kiemelkedik, a második és a harmadik pedig a láb felé fordul, jellegzetes V alakot formálva. Előfordulhat az is, hogy a nagylábujj deformálódása miatt a többi lábujjnak kevesebb hely jut, az egyik lábujj a másik fölé kerül. Itt is kialakulhat bőrkeményedés (ismert nevén: tyúkszem), sebesedés, gyulladás, fekély. De nem csak ebben hasonlít a bütyökhöz, hanem kialakulásának okában is. A haránt boltozat süllyedése miatt megbomlik a láb statikája, ezért hibás az egyensúly a lábujj hajlító és feszítő izmai között.

    Hogyan előzhető meg a bütyök és a kalapácsujj?

    Válasszunk megfelelő lábbelit!

    A megelőzés érdekében érdemes mindig jó cipőt viselni, hiszen a bütyök és a kalapácsujj kialakulásának hátterében leggyakrabban a nem megfelelő lábbeli áll. A jó cipő kényelmes, a lábujjakat nem szorítja össze, szabad mozgást biztosít számukra. Ha állunk, a lábujjak nem érintkezhetnek a cipő végével. Előnyös, ha a cipő orra viszonylag gömbölyű, nem pedig hegyes, csúcsos. Fontos az is, hogy a talp puha és hajlékony legyen, mert a merev típus nem egészséges. A megfelelő kéregrész ugyancsak fontos, ez ideális esetben jól tartja a lábtövet és a sarkat. Nem szerencsés, ha a sarok túl magas, mert ez túlterheli a harántboltozatot, de ugyanígy kerüljük a lapos talpú cipőket is, mert annak viselésekor a súlyunk nagy része a térdre és a bokánkra terhelődik.

    Ha szükséges, használjunk lúdtalpbetétet!

    Ha valamiért nem egyenletes a lábfejünk terhelése, a boltozatot megemelő lúdtalpbetét megállíthatja a bütyök, kalapácsujj kialakulásának folyamatát. A betétet érdemes ortopéd cipésszel, a saját lábunkra igazítva elkészíteni.

    Viseljünk lábujjsínt éjjelente!

    Ha már kialakult a bütyök vagy a kalapácsujj, de még nem túl előrehaladott állapotban van, lehet próbálkozni éjjel használt lábujjsínnel, amely a nagylábujjat hivatott a megfelelő helyre visszasegíteni. Az ortopéd szakemberek felhívják a figyelmet a lábak, lábujjak rendszeres tornáztatásának fontosságára is.

    Hogyan kezelhető a bütyök és a kalapácsujj?

    Fontos a fájdalomcsillapítás, a lábápoló, gyulladáscsökkentő készítmények alkalmazása, valamint a súlyosbodás elkerülése végett a megfelelően kiképzett cipő viselése. Az egyedileg kiépített talpbetét segíthet korrigálni az elfáradt, lesüllyedt lábboltozatot. A kifejlődött bütyök, kalapácsujj esetén megfontolandó a kisebb-nagyobb műtéti korrekció.

    A különféle bütyökműtétek és kalapácsujjműtétek megoldásai a vezető elváltozásnak megfelelő korrekcióval segítenek. A műtét után azonban még legalább három-négy hét lábadozásra kell számolnunk. Érdemes azonban rászánni magunkat erre a műtétre, mivel a rossz terhelés miatt idő előtt tönkremehetnek a lábtőízületek, a kisízületek elkezdenek kopni. A rossz lábstatika a boka, térd, csípőízületre is kihatással van, akár deréktáji fájdalmat is okozhat.

    Törődjünk többet lábunk egészségével, hiszen egész életünkben viseli testünk terhelését!


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont