2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Magánkórházi szolgáltatások
  Műtéti beavatkozások

  Keresztszalag műtét

  Amennyiben a panaszok az egyik legfontosabb térdízületi stabilitásért felelős szalag, az elülső keresztszalag (ligamentum cruciatum anterius, LCA) károsodására utalnak, akkor műtéti beavatkozásra lehet szükség.

  Könyökműtét - Budai Egészségközpont

  Kérdés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!

  Keresztszalag műtét
  (1. ábra) A térdízület anatómiája

  Az elülső keresztszalag (LCA)

  A térdízület az emberi szervezetben található egyik legösszetettebb felépítésű ízület. A térdízület elhelyezkedésének köszönhetően számos alsó végtagi mozgásban vesz részt. A mozgások gördülékeny kivitelezéséhez elengedhetetlen az ízület aktív (izmos), illetve passzív (szalagos, csontos és porcos) stabilitása. Az elülső keresztszalag a térdízület egyik stabilizátora, amely a térdízület belsejében helyezkedik el a combcsont és a sípcsont között. Az elülső keresztszalag anatómiai helyzetéből adódóan meggátolja a lábszár előre-hátracsúszását, valamint a lábszárcsont befelé forgatását (berotatio). Az elülső keresztszalag rostjaiban található helyzet és egyensúly-érzékelő idegvégződések (proprioceptív receptorok), fontos visszajelzésekkel szolgálnak a szervezet számára, ezért kiemelten fontosak a mozgáskoordináció szabályozásában. Ezen funkciók kiesésének köszönhetően a térdízületben instabilitás jön létre, amely mind a hétköznapi életben mind pedig sporttevékenységek végzése során kellemetlenséget, illetve nehézséget jelent. Emellett, mivel az instabil térd nem csak gördülő mozgást végez, hanem csúszik is, hosszútávon gyorsítja a térdízület kopását.

  Általános ismeretek a keresztszalag szakadásról, térdízületi instabilitásról

  Az elülső keresztszalag, leggyakrabban a térdet érő erőteljes forgató (rotációs) erők hatására sérül. Ezen típusú sérülések gyakran köthetők sporttevékenységekhez, úgymint labdarúgás, kézi- és kosárlabda, síelés, küzdősportok, tánc. A szabadidős sportok népszerűségének no¨vekedésével a térdséru¨lések száma is nő, melyek ko¨zu¨l leggyakoribb az elu¨lső keresztszalag séru¨lése.  Jellemzően a térdet érő oldalirányú (valgus) stressz, túlzott nyújtás (hiperextenzió), valamint kiforgatás (kirotáció), csavarodás közben jön létre. A térdízület szalagsérülései főként olyan mozdulatok hatására következnek be, amelyek meghaladják az ízület normál mozgástartományát. A szalag sérülése során igen gyakran komplex sérülések alakulnak ki, vagyis egy időben más képletek is sérülhetnek az ízületben, mint például a térdízületi porcgyűrűk (meniszkuszok) vagy az ízületi porcfelszín, esetleg egyéb szalagok. Az ízületi instabilitásnak köszönhetően a későbbiekben további sérülések veszélye állhat fenn, ezért a kezelés során célunk az eredeti anatómiai viszonyoknak megfelelő ízületi stabilitás helyreállítása, ezzel csökkentve a térdízületi felszíneket érintő terhelést. A műtéti beavatkozás ezen sérülések kezelésére egyszerre nyújt megoldást.

  Melyek az elülső keresztszalag szakadás, térdízületi instabilitás lehetséges tünetei?

  Az elülső keresztszalag szakadásakor leggyakrabban egyéb, térdízületet érintő sérüléskor tapasztalható tünetek észlelhetők, úgymint:

  • duzzanat
  • instabilitás
  • fájdalom
  • ízületi mozgáskorlátozottság

  Az elülső keresztszalag szakadásának specifikus tünetei lehetnek a következők:

  • Térdízületi instabilitás
  • Pattanó hang (szalagrostok szakadásakor).

  Milyen kezelési lehetőségek vannak?

  Alapvetően kétféle kezelési lehetőség áll rendelkezésre. A nem műtéti (konzervatív), illetve a műtéti beavatkozás.

  A konzervatív kezelés célja

  Kezelések alapvető célja a fájdalommentesség és a térd mozgástartományának, valamint stabilitásának visszanyerése. Sajnos a konzervatív kezelés során a szakadt ín nem gyógyul meg ezért igen gyakran a fájdalom, térdízületi instabilitás, valamint az időszakosan jelentkező duzzanatok nem szűnnek meg. Emellett arra kell számítani, hogy hosszabb idő alatt fokozódik a térdízület kopása, mely évek alatt egy fájdalmas, a köznapi életben is nehezen használható térdízületet eredményezhet. Ezért fiatal korban a konzervatív kezelés helyett lehetőség szerint a műtéti helyreállítást (rekonstrukciót), az elülső keresztszalag saját ínnal való pótlását javasoljuk.

  A konzervatív kezelés eszközei

  Gyógytorna, valamint a fizioterápia egyéb eszközei: PNF-technika, kinemetic taping, kryoterápia. A jegelés fontos a gyulladás elkerülése, a fájdalom csökkentése, az ízületi folyadékgyülem megszüntetése érdekében. A gyógytornával, izomerősítéssel és a PNMF technikával az aktív stabilizátorokat erősítjük, ezzel biztosítva egy elfogadható stabilitást a műtét elvégzéséig.

  Műtéti kezelés

  Az elülső keresztszalag pótlása során a test más területén található ínszalagokat használunk. Leggyakrabban a combhajlító izmok felhasználásával készítjük el a beültetendő oltványt (graftot). Emellett gyakran használatos még a térdkalács ina is. A beavatkozás után 7-10 nap tehermentesítés szükséges. Problémamentes esetben műtét után 2-3 nappal a betegeket otthonukba engedjük. A plasztikát leggyakrabban gerincérzéstelenítésben, ritkábban altatásban végezzük, vértelenségben, amelyet a combtőnél helyezünk fel. A műtét során antibiotikus és kóros véralvadás elleni megelőzést alkalmazunk. Otthon a megtanult gyógytorna rendszeres végzése, segédeszközzel való tehermentesítése szükséges. A műtét után meghatározott ideig véralvadásgátlás alkalmazandó, amelyet a beteg saját maga is be tud adni. Előfordulhat bizonyos esetekben, hogy ez a rekonstrukció nem vagy csak részlegesen kivitelezhető. Ebben az esetben, másik műtéti megoldás, vagy konzervatív terápia választandó, az Ön előzetes tájékoztatásával, beleegyezésével. A beavatkozással, az Ön izomereje átmenetileg csökkenhet, de ez általában a hétköznapi életvitele szempontjából elenyésző.

  Mi történik a térdszalag műtét során?

  Keresztszalag műtét
  (2. ábra) LCA furatelhelyezés

  A műtét mente

  Először egy artroszkópos beavatkozás során megtisztítjuk az új beültetendő szalag helyét, a gyulladt szöveteket eltávolítjuk, illetve az esetleges porcgyűrű- (meniszkusz) és porcfelszín sérüléseket ellátjuk. Ezután a már korábban említett ínak kivétele történik. A műtét során, a graft kivétele érdekében combhajlító inak használata esetén a lábszár belső oldalán 3-4, a térdkalács ín használata esetén a térdkalács alatt ca. 7-8 cm-s bőrmetszést ejtünk.

  Ezt követően a combcsont és sípcsont állományába készítünk furatot, majd artroszkópos módszerrel húzzuk be a kivett inakat, melyeket a combcsonton egy fémlemezkével (endobutton), valamint a sípcsonton ácskapcsok segítségével rögzítünk. (2. ábra)

  Térdkalács ín használata esetén csavaros, vagy ú.n. press fit rögzítést alkalmazunk. A területet kiöblítjük, hogy eltávolítsuk a gyulladásos folyadékot, törmelékeket. Szükség esetén kis szívócsövet (drain) helyezünk a sebbe, amely a műtét után felgyülemlő vért, savót vezeti le. Több rétegben bevarrjuk (zárjuk) a sebet, és steril kötéssel fedjük azt.
  A műtétet követően egy külső rögzítő (brace) kerül felhelyezésre.

  Keresztszalag műtét
  (3. ábra) Rögzítő (brace)

  Mi történik, ha az indokolt műtéti kezelés elmarad?

  Az instabilitás fokozódhat, ezért a sportolás kivitelezhetetlenné válhat, valamint térdízületi instabilitás hatására, az ízületi porcfelszín is károsodhat, mely hosszútávon az ízület kopásához vezethet (artrózis). Ez a folyamat visszafordíthatatlan, és igen fájdalmas mozgáskorlátozott ízületet eredményezhet, ami sokszor csak műtéti úton kezelhető. Kezelés nélkül a fájdalom fokozódhat, az instabilitás a napi mozgásait is akadályozhatja.

  Tekintse meg videónkat, melyben Dr. Hidas Péter PhD osztályvezető főorvos mutatja be magánkórházi szolgáltatásainkat!


  Ismerje meg filmünkből magánkórházi osztályunk betegbiztonságának legfőbb garanciáját, az intenzívterápiás osztályt és high-tech műtői környezetünket!


  Ismerje meg organikusan fejlődő magánkórházi részlegünket, a diagnosztikai hátteret és a környezetet, ami várja a gyógyulni vágyókat! Elolvasom a cikket
   

  Kérdés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!
   

  Lendüljön formába! – áprilisi kedvezmények

  Vegye igénybe dietetikai tanácsadásunkat és ortopédiai szakorvosi vizsgálatainkat 20% kedvezménnyel!