2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Magánkórházi szolgáltatások
  Műtéti beavatkozások

  Térdízületi debridement

  Amennyiben a térd csontfelszínein (combcsont, sípcsont) található üvegporc károsodása nem kezelhető eredményesen konzervatív módszerekkel, artroszkópos beavatkozásra (térdízületi debridement) lehet szükség.

  Könyökműtét - Budai Egészségközpont

  Kérdés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!

  A térdízület anatómiája
  A térdízület anatómiája

  Mi az a térdízületi üvegporcfelszín?

  A térdízület az emberi szervezetben található egyik legkomplexebb felépítésű ízület. A térdízület felépítésének köszönhetően számos alsó végtagi mozgásban részt vesz. A combcsont és a sípcsont felszínén úgynevezett üvegporc (hyalinporc) található, amely egy kifejezetten ellenálló szövet, ezért főként összenyomási terhelésnek kitett területeken fordul elő a szervezetben, azonban túlzott terhelésre az ízületi porcfelszín károsodhat, és ez a térdízületet panaszossá teheti. A megfelelő porcboríték hiányában a csontok felszínei közvetlenül érintkeznek, mely igen erős fájdalommal járhat, illetve ez gyulladást provokálhat az ízületben.

  Általános ismeret a betegségről

  A térdízületben található porcfelszín károsodása elsősorban az idősebb betegeket érinti, azonban igen gyakran előfordul aktívan sportoló fiataloknál is, hiszen a károsodás elsődleges forrása a porcfelszín állandó túlterhelése. Emellett a térd esetleges sérülései is vezethetnek a porcfelszín károsodásához. A porckárosodás következtében gyakran csökken a térdízület terhelhetősége, a fájdalom miatt mozgásterjedelem beszűkülhet. A károsodás kiterjedése igen változó lehet, ennek függvényében döntünk az esetleges beavatkozások szükségességéről. A nem egyenletes terhelésnek köszönhetően számos esetben a porcfelszíni túlterhelés hátterében a térd instabilitása vagy tengelyeltérése (X, O láb) áll. Amennyiben a sérült porcrészek nem kerülnek időben ellátásra, porcborítékból darabok válhatnak le, melyek az ízületi felszíneket koptatják. Ez bizonyos idő elteltével porckopáshoz (artrózis) vezethet. A műtéti beavatkozás célja, hogy a térdízületi porcfelszíneket megvédjük az esetleges további károsodásoktól, illetve a hosszútávon bekövetkező porckopást elkerüljük.

  Melyek a lehetséges tünetek?

  A felszíni porc sérülésekor leggyakrabban a következő tüneteket tapasztalhatja:

  • fájdalom
  • duzzanat
  • elakadás
  • ízületi mozgáskorlátozottság
  • indítási fájdalom (fájdalom a mozgás kezdetekor, főleg az első lépéseknél)
  • jellemző lehet a panaszos-panaszmentes időszakok váltakozása
  A porcfelszín károsodása
  A porcfelszín károsodása (artroszkópos kép és sémás ábrázolás)

  Milyen kezelési lehetőségek vannak?

  Alapvetően kétféle kezelési lehetőség áll rendelkezésre. A konzervatív (nem műtéti), illetve a műtéti kezelés.

  A konzervatív kezelés célja

  Kezelések alapvető célja a fájdalommentesség és a térd mozgástartományának visszanyerése. Sajnos a konzervatív kezelés során a károsodott porcfelszín nem gyógyul meg ezért igen gyakran a fájdalom, a térdízület mozgástartományának beszűkülése nem szűnik meg. Emellett arra kell számítani, hogy hosszabb idő alatt fokozódik a térdízület kopása, mely évek alatt egy fájdalmas, a köznapi életben is nehezen használható térdízületet eredményezhet.

  A konzervatív kezelés eszközei

  Elakadt térd esetén a sérült végtag felpolcolása, hűtése (jegelés, jégzselé), tehermentesítése indokolt. A sportterhelés folytatása általában nem javasolt. A károsodás következményeként az ízületben folyadék képződhet, a térd megduzzadhat. A gyógyszeres kezelés, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentők alkalmazása, illetve gyógytorna, valamint a fizioterápia egyéb eszközei szintén a konzervatív kezelés részét képezik.

  Műtéti kezelés

  Az üvegporc sérüléseinek ellátását minimálinvazív, kis behatolásokon keresztüli artroszkópos módszerrel végezzük. Az artroszkópos beavatkozás előnye, hogy a műtéti terhelés kisebb, mint egy nyitott műtét során, így a műtét utáni fájdalom is kisebb, valamint a felépülés időtartama is rövidebb. A sérülés után, amennyiben az elakadásokat, illetve duzzanatokat okoz, ideális az operációt a lehető leggyorsabban elvégezni, hogy a porcfelszíneket megóvjuk a további károsodástól. A műtéteket leggyakrabban altatásban (narkózis) végezzük. Az artroszkópos beavatkozás célja a sérült, levált porcrészletek eltávolítása, lehetőleg minél több ép üvegporc megőrzése mellett. Ezt követően a megmaradt, egyenetlen porcfelszíneket elsimítjuk (shaverezés). A sérült rész eltávolítása után a porcfelszín kisebb lesz, de alapvető funkcióit - amennyiben a sérülés kiterjedtsége nem túl nagy- úgy továbbra is képes lesz ellátni.

  Az artroszkópos műtét után mindössze két-három apró vágás látható a térden. A felépülés nagyban függ az elvégzett műtét típusától és a műtétet követő utókezeléstől, melyben a gyógytornászok nyújtanak segítséget. A műtét során szükség esetén antibiotikus és kóros véralvadás elleni megelőzést alkalmazunk. Otthon a megtanult gyógytorna rendszeres végzése, illetve az operált végtag tehermentesítése szükséges.

  A beavatkozás után három hét tehermentesítés szükséges. Problémamentes esetben a műtét utáni első napon a betegeket otthonukba engedjük. A műtét után meghatározott ideig trombózisprofilaxis alkalmazása válhat szükségessé, melyet a beteg saját maga is be tud adni. Előfordulhat, hogy a műtét során túl nagy kiterjedésű, sokszor csontig terjedő porcfelszín sérülés kerül felfedezésre, ezért további műtét válhat indokolttá.

  Ilyen esetben a porcfelszín alatti csont felszínén kis felfúrásokat, felszíni mikro-töréseket (microfractura műtét) okozunk, mely a porchiányos területen kötőszövetes porc képződését indukálhatja. Ez ugyan nem azonos szövettanilag és biomechanikailag sem az eredeti üvegporccal (hyalinporc), amely nagyobb teherbírású. Arra viszont alkalmas, hogy a porchiányos területeket kitöltse és valamennyi teherviselést lehetővé tegyen.

  Mi történik önnel a műtőben?

  A műtét menete

  Az operáció során két-három 1cm méretű heget ejtünk a térd két oldalán, hogy az artroszkópos optikával és eszközökkel behatolhassunk a térdízületbe. A beavatkozás során speciális manuális eszközök, illetve motoros shaver segítségével eltávolítjuk az ízfelszíneken lévő sérült porc területet, illetve a gyulladásos szövetrészeket. Amennyiben a porcfelszíni sérülés jól körülhatárolt, nem nagy kiterjedésű, egy ár segítségével felfúrásokat készítünk az ízfelszínen, ezzel segítve a környéki porcsejtek regeneráló hatását. Sajnos az ilyenkor kialakuló rostos porc nem teljesen felel meg a korábbi üvegporcos borítéknak, azonban számos alkalommal ez a beavatkozás panaszmentessé teszi a pácienseket.  A területet kiöblítjük, hogy eltávolítsuk a gyulladásos folyadékot, törmelékeket. Szükség esetén kis szívócsövet (drain) helyezünk a sebbe, amely a műtét után felgyülemlő vért, savót vezeti le.

  A műtét után rugalmas pólyát helyezünk fel a páciens térdére.

  Térdízületi tisztítás
  Térdízületi tisztítás (debridement), “borotválás” (shaverezés), és felfúrás (microfracture)

  Mi történik, ha az indokolt műtéti kezelés elmarad?

  A porcfelszínek károsodása folytatódhat ezzel fokozva a fájdalmat, illetve az elakadás érzését a térdízületben. A mozgó porcdarabok a hatására, a porcfelszín tovább károsodhat, mely hosszútávon az ízület kopásához (artrózis) vezethet. Ez a folyamat visszafordíthatatlan, és igen fájdalmas mozgáskorlátozott ízületet eredményezhet, ami kizárólag további műtéttel kezelhető.

  Mikor térhet vissza a mindennapi teendőihez?

  A műtét után általában 1-3 héttel ülő munka végezhető, azonban fizikai munkára csak 6 héttel a beavatkozást követően kerülhet sor. Amennyiben a műtét során microfractura is történt, ez néha 2-3 hónap is lehet. Sportok közül a páciens 5-10 nap után elkezdheti a szobakerékpározást, gyógyult seb esetén 2-3 hét után úszhat, 3-4 hét után kocoghat. A tökéletes gyógyulás érdekében további sporttevékenységeket (labdarúgás, kosárlabda, stb.) végezni, illetve síelni 4-6 hét eltelte után lehet. Felfúrás (microfractura műtét) esetén kerékpározás ellenállás nélkül szintén 7-10 nap után kezdhető. Úszás a sebgyógyulást követően, egyéb, az alsó végtagot jobban terhelő sportokat viszont csak 3-4 hónappal a műtétet követően szabad elkezdeni.

  Tekintse meg videónkat, melyben Dr. Hidas Péter PhD osztályvezető főorvos mutatja be magánkórházi szolgáltatásainkat!


  Ismerje meg filmünkből magánkórházi osztályunk betegbiztonságának legfőbb garanciáját, az intenzívterápiás osztályt és high-tech műtői környezetünket!


  Ismerje meg organikusan fejlődő magánkórházi részlegünket, a diagnosztikai hátteret és a környezetet, ami várja a gyógyulni vágyókat! Elolvasom a cikket
   

  Kérdés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!
   

  Lendüljön formába! – áprilisi kedvezmények

  Vegye igénybe dietetikai tanácsadásunkat és ortopédiai szakorvosi vizsgálatainkat 20% kedvezménnyel!