2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Napfogyatkozás - mire kell vigyázni?

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-05-06

    Még teljes napfogyatkozás idején is olyan erős a sugárzás, hogy a szemlencse által összegyűjtött fény szinte kiégeti a retinát. Egy ilyen károsodás akár több millió érzékelősejt, receptor pusztulását is okozhatja. Szerencsés, aki ezt átmeneti látásromlással megússza, mert a retinakárosodás a központi éleslátás megszüntével is járhat. Előfordulhat az is, hogy bár közvetlenül a sérülés után nem jelentkezik fájdalom vagy látászavar, a káros sugaraknak később visszatérő fejfájás, a szem gyengülése, gyors „fáradása”, időskori látásromlás lehet a következménye. Mivel most is részleges napfogyatkozás előtt állunk - pénteken 10 óra 48-kor a Hold a Nap közel kétharmadát el fogja takarni - utánanéztünk, hogy milyen veszélyt jelent a látásunkra ennek a természeti jelenségnek a megfigyelése, és hogyan élvezhetjük mégis következmények nélkül.

    Csalóka elsötétülés

    A napba nézni akkor is veszélyes, ha csak részben látszik! Ráadásul napfogyatkozás idején, amikor gyengébb a fény, a pupillák ki is tágulnak, így a retina még védtelenebb a napból érkező látható és láthatatlan (ultraviola, infravörös) sugarakkal szemben. Ugyanez történik, ha sötét napszemüvegen vagy kormozott üvegen át nézünk a nap felé. Ha a káros sugárzás nem is okoz közvetlen fájdalmat, de a „szem nem felejt”, a károsító hatások mintegy összeadódnak és jóval később is jelentkezhetnek. Ezért sosem szabad megfelelő fénycsökkentő, szűrő, védőeszköz alkalmazása nélkül a napba nézni, akár szabad szemmel, akár távcsővel szeretnénk megfigyelni a jelenséget.

    Akiknek különösen vigyázniuk kell

    Jó tudni azt is, hogy vannak, akiknek az átlagosnál is nagyobb veszéllyel kell számolniuk: például, akik szürkehályog műtéten estek át, vagy valamilyen retinaproblémával küzdenek. Vannak olyan gyógyszerek (például egyes fogamzásgátlók, vízhajtók, antibiotikumok) is, amelyek alkalmazása mellett nő a fényérzékenység, vagyis a napfény illetve a mesterséges UV-fény okozta szem- vagy látáskárosodás veszélye. A gyerekek szemlencséje még nem képes annyi UV sugárzás kiszűrésére, ezért ők is fokozottan veszélyeztetettek.

    sand-shadow

    Szelfizni is veszélyes!

    A legutóbbi, 1999-es napfogyatkozáskor még nem léteztek kamerával felszerelt mobiltelefonok, manapság azonban milliók érezhetnek arra is kísértést, hogy lefotózzák magukat pénteken az égitestek ritka együttállásával. Daniel Hardiman-McCartney, a brit optikusok kollégiumának klinikai szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy ha valaki a fényképezőgépe lencséjén keresztül néz a megfogyatkozott napba egy felvétel kedvéért, az éppoly veszélyes, mintha egyenesen a napba nézne: a fény kiégetheti a retináját és vakságot okozhat. Napszemüvegen vagy fotónegatívon keresztül sem szabad a napfogyatkozást nézni, mert ezek nem biztosítanak megfelelő védelmet a szemnek.

    Védőeszközök nélkül egy pillanatra sem szabad a napba nézni!

    A jelenség megfigyelésére a legmegfelelőbb a napszűrő fólia, amit csillagászati boltokban lehet kapni. Ebből lehet a távcsövekhez is szűrőt kivágni, ha az ezekhez kapható üveg alapú napszűrőt túl drágának találnánk. A 12 vagy e feletti faktorszámú hegesztőüveg szintén megfelel. Több kisebb faktorú üveg együttes használata esetén a számok értéke összeadódik, pl. két 8-as üveg egy 16-osnak felel meg. A szakértő felhívja a figyelmet, hogy akinek megvan még az 1999-es napfogyatkozásra beszerzett napfogyatkozás-néző szemüvege, az csak akkor használja, ha a szűrője fém bevonattal van ellátva, mert a nem fém bevonatú szűrők vegyi anyaga mára elbomolhatott, nem nyújt megfelelő védelmet.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont