• Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-5200 | E-mail: info@bhc.hu
    language enmagyar

    Stereotaxiás, röntgen vezérelt mintavétel a Budai Egészségközpontban

    2019. őszétől már stereotaxiás, röntgen vezérelt mintavétel elvégzésére is lehetőség nyílik a Budai Egészségközpontban. Dr. Puhl Máriát, a radiológia divízió vezetőjét kérdeztük, hogy mit kell tudni erről a vizsgálatról.

    mammo gép székkel

    Mi a stereotaxiás, röntgen vezérelt mintavétel célja?
    Röntgen vezérelt mintavételt olyan emlőelváltozásból végezzük, mely csak a mammográfiás képeken látható, nem tapintható és ultrahanggal nem azonosítható. Stereotaxiás módszer három dimenzióban határozza meg az elváltozás helyét, így röntgen vezérléssel milliméter pontossággal tudjuk a mintavételt elvégezni.

    Melyik szakorvos javasolhatja ezt a vizsgálatot?
    A stereotaxiás, röntgen vezérelt mintavételt minden esetben megelőzi egy mammográfiás vizsgálat, mely alapján az indikáció történik. Ha nem intézetünkben történik a mammográfiás vizsgálat, mindenképpen szükségünk van ezekre a felvételekre.

    Ki végzi el a vizsgálatot és milyen előkészítés szükséges?
    Radiológus orvos végzi el a vizsgálatot egy radiológus szakasszisztens közreműködésével. A vizsgálat fizikálisan előkészítést nem igényel, a vizsgálat előtt viszont tanácsos enni-inni. Amennyiben véralvadás gátlót szed a páciens, laborvizsgálattal ellenőrizni kell az alvadási paramétereket, illetve szükséges egy orvosi konzultáció is ezzel kapcsolatban. A vizsgálat előtti napon és aznap a véralvadás gátló gyógyszert ki kell hagyni. Esetleges Lidocain érzékenységről pedig tájékoztatni kell a vizsgálatot végző orvost, mert ebben az esetben más hatóanyagú érzéstelenítőt használunk.

    Hogyan történik a stereotaxiás, röntgen vezérelt mintavétel?
    Először is röntgenfelvétel készül a helymeghatározáshoz, illetve a tű helyzetének ellenőrzéséhez. Miután a mintavétel az esetek nagy részében vastag tűvel történik, ezért érzéstelenítés és bőrmetszés előzi ezt meg. Amennyiben mikro meszesedésből történik a mintavétel, a kivett szövethengerről/hengerekről is történik kontroll felvétel.

    Mikor kontraindikált a vizsgálat?
    A röntgen sugárzás miatt terhességben kontraindikált a vizsgálat, ugyanakkor implantátummal elvégezhető, de előtte konzílium ajánlott a mintavételt végző orvossal.