• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Cikkek
  2022-es cikkek
  2021-es cikkek
  2020-as cikkek
  2019-es cikkek
  2018-as cikkek
  2017-es cikkek
  2016-os cikkek
  2015-ös cikkek
  2014-es cikkek
  2013-as cikkek
  2012-es cikkek
  2011-es cikkek
  2010-es cikkek
  2009-es cikkek

  Stereotaxiás, röntgen vezérelt mintavétel a Budai Egészségközpontban

  2019. őszétől már stereotaxiás, röntgen vezérelt mintavétel elvégzésére is lehetőség nyílik a Budai Egészségközpontban. Dr. Puhl Máriát, a radiológia divízió vezetőjét kérdeztük, hogy mit kell tudni erről a vizsgálatról.

  mammo gép székkel

  Mi a stereotaxiás, röntgen vezérelt mintavétel célja?
  Röntgen vezérelt mintavételt olyan emlőelváltozásból végezzük, mely csak a mammográfiás képeken látható, nem tapintható és ultrahanggal nem azonosítható. Stereotaxiás módszer három dimenzióban határozza meg az elváltozás helyét, így röntgen vezérléssel milliméter pontossággal tudjuk a mintavételt elvégezni.

  Melyik szakorvos javasolhatja ezt a vizsgálatot?
  A stereotaxiás, röntgen vezérelt mintavételt minden esetben megelőzi egy mammográfiás vizsgálat, mely alapján az indikáció történik. Ha nem intézetünkben történik a mammográfiás vizsgálat, mindenképpen szükségünk van ezekre a felvételekre.

  Ki végzi el a vizsgálatot és milyen előkészítés szükséges?
  Radiológus orvos végzi el a vizsgálatot egy radiológus szakasszisztens közreműködésével. A vizsgálat fizikálisan előkészítést nem igényel, a vizsgálat előtt viszont tanácsos enni-inni. Amennyiben véralvadás gátlót szed a páciens, laborvizsgálattal ellenőrizni kell az alvadási paramétereket, illetve szükséges egy orvosi konzultáció is ezzel kapcsolatban. A vizsgálat előtti napon és aznap a véralvadás gátló gyógyszert ki kell hagyni. Esetleges Lidocain érzékenységről pedig tájékoztatni kell a vizsgálatot végző orvost, mert ebben az esetben más hatóanyagú érzéstelenítőt használunk.

  Hogyan történik a stereotaxiás, röntgen vezérelt mintavétel?
  Először is röntgenfelvétel készül a helymeghatározáshoz, illetve a tű helyzetének ellenőrzéséhez. Miután a mintavétel az esetek nagy részében vastag tűvel történik, ezért érzéstelenítés és bőrmetszés előzi ezt meg. Amennyiben mikro meszesedésből történik a mintavétel, a kivett szövethengerről/hengerekről is történik kontroll felvétel.

  Mikor kontraindikált a vizsgálat?
  A röntgen sugárzás miatt terhességben kontraindikált a vizsgálat, ugyanakkor implantátummal elvégezhető, de előtte konzílium ajánlott a mintavételt végző orvossal.