2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Tévhitek a maszkokkal kapcsolatban

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-03

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Úgy tűnik, hogy a rendeltetésszerűen viselt maszk sokak számára bosszúságot okoz; sőt, néhányan arra panaszkodnak, hogy nem kapnak benne levegőt. Két rendelés között a maszkviseletet övező tévhitekről kérdeztük Prof. Dr. Strausz Jánost, Intézetünk pulmonológus és onkológus szakorvosát, az MTA doktorát.

    Tévhit vagy igaz, hogy a maszk oxigénhiányos állapotot idéz elő?

    Egyértelműen tévhit. Gondoljunk csak a 8-10 órás orvosi műtétekre, ahol az operáló orvos természetesen maszkot visel, és a beavatkozás során végig erősen koncentrálnia kell. De a símaszkot hordó sportoló sem mutatja az oxigénhiányos állapot tüneteit. Tudományos szaklapban jelent meg a vizsgálat eredménye, ami folyamatos oxigénellenőrzés alatt mutatta ki, hogy a maszkot viselő futó nem kerül oxigénhiányos állapotba.

    Melyek a valódi oxigénhiányos állapot jellemzői?

    Az oxigén megfelelő koncentrációja a szervezet normális működésének feltétele. A hypoxia (oxigénhiányos állapot) lehet lokális (pl. végtagok érszűkülete), vagy általános (vérszegénység, magassági megbetegedés). A szervezetbe jutó oxigén akadályoztatása valamennyi szervrendszert érinti, ezek működését rontja. Az hypoxia tünetei függenek a kialakulás gyorsaságától (pl. fulladás, illetve lassan kialakuló oxigénhiány). A fokozatosan kialakuló kórkép tünetei közé tartozik a koncentrációs képesség csökkenése, álmosság, látászavar, fejfájás, hányinger, ájulás, epilepsziás roham. A végtagok lehűlnek, elszíneződnek (cyanosis).

    Lehet-e bármilyen pozitív hozadéka a maszk viselésének?

    A fertőzés(ek) terjedésének megakadályozása mellett, a helyesen viselt arcmaszk megvédhet a városi levegő káros anyagainak (fűtési melléktermékek, kipufogógáz) szervezetbe jutásától, a légúti allergének belélegzésétől, a munkahelyi, illetve a munkavégzés (fogorvosok, útépítők, hidegburkolók stb.) során keletkezett káros anyagok belégzésétől. 

    maszkhasznalat-700
    Helyes maszkhasználat
    maszk_riziko-700
    COVID-19 fertőzési kockázat


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont